Gabonában az energia Az amerikai William Keith Kellogg egyik este főtt búzával teli tálat felejtett a szabadban. Reggelre a búza – a várttal ellentétben – nem szikkadt össze, hanem különálló száraz gabonapehellyé alakult. Ez még 1894-ben történt, és ezzel a gabonapehely, no meg az amerikai vállalkozó elindult a világkarrier felé. A müzli elnevezés pedig a […]
Gabonában az energia
Az amerikai William Keith Kellogg egyik este főtt búzával teli tálat felejtett a szabadban. Reggelre a búza – a várttal ellentétben – nem szikkadt össze, hanem különálló száraz gabonapehellyé alakult. Ez még 1894-ben történt, és ezzel a gabonapehely, no meg az amerikai vállalkozó elindult a világkarrier felé.
A müzli elnevezés pedig a német mus, vagyis pép szóból ered, amit svájci dialektusban mueslinek mondanak. A muesli egykoron a svájci parasztok mindennapos eledele volt, mivel észrevették, hogy magas tápértéke kedvezően hat a fizikai teljesítményre. A könnyen elkészíthető étel kásából, tejből, friss és aszalt gyümölcsökből, valamint különböző magvakból állt. A müzli és a gabonapehely manapság is a reggeli étkezés egyik legegészségesebb alternatívája, ízletes, könnyen emészthető és tápláló, gazdag a szervezetünk számára szükséges vitaminokban és ásványi anyagokban. Ballasztanyagokkal, értékes fehérjével és zsírsavakkal látja el a szervezetet.
Bőséges választék
A gabonamagvakat könnyen emészthető pehely, korpa vagy csíra formában tehetjük a müzlibe. A magvak rostban gazdagok, fogyasztásukkal megelőzhető a székrekedés és az aranyér kialakulása. Lássuk, miből válogathatunk.
- Búzacsíra, búzakorpa
A-, B-, E-vitamin, kalcium, magnézium, szelén és folsav található benne. A búzacsíra fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a búzakorpa pedig gátolja az epekő kialakulását és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának lehetőségét. - Hajdinapehely
Magas a kalcium- és magnéziumtartalma. Gazdag vasban, rézben, cinkben és B-vitaminokban. Fogyasztásával megelőzhető a székrekedés, korábban a magas vérnyomás kezelésére is használták. - Rozspehely
Tápláló, erősíti az izomzatot. Jelentős B- és E-vitamin-forrás. - Zabpehely, zabkorpa
Csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását. Fogyasztása védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, stabilizálja a vércukorszintet, így hosszú ideig teltségérzetet biztosít.
Turbózd fel!
Ha az alap már megvan, jöhet az ízesítés!
- Magvak: Jöhet bele dió, mogyoró, mandula, gesztenye, napraforgó, pisztácia, szezámmag. Mivel nagy az energiatartalmuk, fogyókúrázók csak mérsékelten fogyasszák. A tejtermékekkel együtt kiváló kalciumpótlók, ezért a csontozatunkra, a hajunkra és a körmünkre is kedvezően hatnak.
- Friss vagy aszalt gyümölcsök: Az idénygyümölcsöket érdemes apróra vágva frissen hozzáadni. A szárítottak közül az aszalt szilva, az eper, a füge, a datolya, a mangó, a sárgabarack bármikor beszerezhető, ezek édesítésre is jól hasznosíthatók. A piros színű gyümölcsök hatóanyagai óvják az érfalakat, a citrusfélékben sok a C-vitamin, ezért erőstik az immunrendszert, a narancsszínűek antioxidáns-tartalmuk révén segítik megelőzni a daganatos megbetegedéseket, és mivel gazdagok A-vitaminban és karotinban is, megszépítik és megvédik a bőrt az idő előtti ráncosodástól.
- Folyadék: A müzlit gazdagíthatod tejjel vagy egyéb tejtermékekkel (aludttejjel, kefirrel, natúr- vagy gyümölcsjoghurttal), gyümölcslével (frissen facsarttal vagy 100 százalékos italokkal). A tejtermékekben lévő kalcium erősíti a csontozatot és a fogakat.
- Édesítők: Ha nem elég édes a müzlid, ízesítheted juharsziruppal vagy mézzel. A juharszirup készítésekor koncentrátumot állítanak elő a juharfa nedvéből. Színe a sötétbarnától a világos borostyánig változhat. Minél sötétebb a szirup, annál erőteljesebb, testesebb az íze. Számos fontos vitamint, aminosavat, ásványi anyagot tartalmaz.
A méz jótékonyan hat az emésztőrendszerre, nyugtató és baktériumölő hatású, pótolja a bőr nedvességtartalmát. Rengeteg változata ismert.
Akácméz: Lágy ízű, világos színű, köhögéscsillapító.
Gesztenyeméz: Fanyar ízű, sárgásbarna színű, erősíti az érrendszert, segít a trombózis megelőzésében, mérsékeli a visszértágulatot.
Hajdinaméz (pohánkaméz): Kifejezetten kellemetlen illatú, karakteres fűszerezésű, sötétszínű méz. Ritkasága és értékes tulajdonságai miatt az ínyencek kedvence. Szívbetegségek kiegészítő kezelésében is hatásos.
Hársméz: Édeskés ízű, világos színű, kiváló hörghurut és lázcsillapítás gyógyítására.
Levendulaméz: Édeskés aromájú, borostyánsárga színű. Álmatlanságra és vesepanaszokra is ajánlják.
Selyemfűméz: Íze a vaníliáéhoz hasonlít, színe világos. Mivel virágportartalma elenyésző, fogyasztása virágpor-allergiások számára is ajánlott.
Vegyes virágméz: Édes ízű, és mivel különböző összetételű, színe a világossárgától a sötétbarnáig terjedhet.
Szeretnéd te is elkészíteni személyre szabott reggeli müzlidet, de nincsenek jó receptjeid? Lapozd fel a Wellness magazin májusi számát!