Főoldal > EGÉSZSÉG > Életeket menthet a sófogyasztás csökkentése

Életeket menthet a sófogyasztás csökkentése

diétaegészségételfogyókúrasófogyasztás
0

Írta:

Az amerikai népesség haszna a napi 3 gramm só elhagyásából akkora lenne, mintha 50 százalékkal csökkenne a dohányzás – mondta Kirsten Bibbins-Domingo, a New England Journal of Medicine (NEJM) című egészségügyi folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. A só hozzájárul a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásához. Az Egyesült Államokban a férfiak átlagosan napi 10,4, a […]

Az amerikai népesség haszna a napi 3 gramm só elhagyásából akkora lenne, mintha 50 százalékkal csökkenne a dohányzás – mondta Kirsten Bibbins-Domingo, a New England Journal of Medicine (NEJM) című egészségügyi folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A só hozzájárul a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásához. Az Egyesült Államokban a férfiak átlagosan napi 10,4, a nők 7,3 gramm sót fogyasztanak. Ezt a mennyiséget 75-80 százalékban feldolgozott élelmiszerekkel veszik magukhoz.

A kutatók számításai szerint minden gramm sócsökkentés 11-23 ezer szélütést, 18-35 ezer szívrohamot és 15-32 ezer bármilyen más okból bekövetkező halált előzne meg. Az egészségvédő hatás leginkább a nőkre érvényes.

A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy a szövetségi kormány támogassa anyagilag is a sócsökkentési programot, mert az megtérülne az egészségügyi kiadásokon való megtakarításokból.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X