Főoldal > EGÉSZSÉG > Wellness szabályok, amelyeket megszeghetsz

Wellness szabályok, amelyeket megszeghetsz

szabálytanácswellness
0

Írta: and

Akármerre nézünk szinte mindenhonnan egészséget érintő, okos tanácsokkal szembesülünk. Mindennap mozogj egy órát! Ne fukarkodj a zöldségekkel! Szánj időt a meditálásra! De kinek van ideje (no és persze pénze, energiája) mindezek megvalósítására? Szerencsére most is kiderül, hogy a tökéletesség túlértékelt fogalom, és megvan annak a módja, hogy egészséges egyensúlyt alakítsunk ki az életünkben, akkor is, […]

Akármerre nézünk szinte mindenhonnan egészséget érintő, okos tanácsokkal szembesülünk. Mindennap mozogj egy órát! Ne fukarkodj a zöldségekkel! Szánj időt a meditálásra! De kinek van ideje (no és persze pénze, energiája) mindezek megvalósítására? Szerencsére most is kiderül, hogy a tökéletesség túlértékelt fogalom, és megvan annak a módja, hogy egészséges egyensúlyt alakítsunk ki az életünkben, akkor is, ha beérjük az „elég jóval”. Íme, hogyan csináld mindezt a gyakorlatban.

A jó tanács: Ne lépj ki úgy otthonról, hogy nem kened be magad fényvédővel!

Az “elég jó”: Az arcod mindenképp kend be fényvédő krémmel, de a többi testrészed védelmét a napirendedtől tedd függővé.

Az arcbőrünk sokkal érzékenyebb és jobban ki van téve a közvetlen napsugárzásnak, mint a testünk többi része. De ha egész nap szabadtéri programon veszel részt, akkor azonban kötelező a naptej használata mindenütt, ahol ér a nap.

jogacikk1.jpg ()A jó tanács: Legalább 7-9 óra alvásra van szükséged.

Az “elég jó”: Ha ébernek és kipihentnek érzed magad (kávé nélkül), akkor minden a legnagyobb rendben van alvásügyileg.

Fontosabb azt észben tartani, hogy mennyi a túl kevés mennyiségű alvás: tanulmányok arra hívják fel a figyelmet, ha valaki rendszeresen 5 órát vagy annál kevesebbet alszik, annál megnő a szívbetegség, a diabétesz és más egészségügyi problémák esélye. Nem vagy bizonyos, mennyi alvásra van szükséged? Azokon a napokon, amikor szuperül érzed magad, figyeld meg, hogy az azt megelőző három éjszakán átlagban hány órát durmoltál. A későbbiekben ezt a mennyiséget célozd be! Ha mindig kimerültnek érzed magad, minden este térj nyugovóra tíz perccel korábban, így fokozatosan egyre kedvezőbb időben tudsz majd ágyba bújni. Az optimális időpont megtalálását addig folytasd, amíg jobban leszel.

A jó tanács: A stressz megbetegít, ha nem meditálsz vagy jógázol rendszeresen.

Az “elég jó”: Minden nap néhány percig csinálj valami olyasmit – legyen az bármi – ami tényleg pihentet.

A Columbia Egyetemen készítettek egy tanulmányt, amelyben megállapították, hogy már az által csökkenhet a stressz, ha lassú, mély lélegzeteket veszel, és ha ezt állandóan gyakorolod, nagy lépést teszel egy hosszú és kiegyensúlyozott élet felé is. Egy lágy, kellemes zene hallgatásával, egy kis sétával a szabadban, vagy ha csak néhány csendes percet szánsz magadra, már jelentős mértékben visszaszoríthatod az idegeskedés negatív hatásait. Ám ha érdeklődsz a jóga vagy a meditáció iránt, a tanfolyamok csak az egyik lehetséges megoldás, a DVD-k is ugyanúgy beválnak.

jogacikk2.jpg ()A jó tanács: Napi egy órás edzés kötelező az egészséges szív és a vékony derék érdekében.

Az “elég jó”: Préselj be 30 perc aktív mozgást a mindennapjaidba!

Amerikai kardiológusok szerint napi 30 perc mozgás csökkentheti a szívbetegség kockázatát, és ezt nem kell egyszerre teljesíteni. Ha az edzést felosztjuk három 10 perces szakaszra, amelyet a nap különböző időpontjaiban végzünk el, ugyanolyan sokat teszünk az egészségünkért, mintha egy az egyben letudnánk a félórás edzést.

Más tanulmányok azt mutatják, nem kell, hogy az edzés teljesen „megizzasszon”, sőt, azoknak az embereknek, akik az élénk iramú sétát választják a kőkemény testmozgás helyett, vékonyabb a derekuk, alacsonyabb a vérnyomásuk, és kevésbé jellemzők rájuk a krónikus megbetegedések, mint például a kettestípusú cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Az erősítő edzés valóban fontos, mert így megőrizhető az izmok egészsége és megelőzhető a csontritkulás, ennek ellenére nem kell hosszú órákat az edzőtermi gépeken lógnod, csak hogy formába lendülj.

Látogass el Sárvárra! – 7 ok, amiért érdemes


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X