Főoldal > MOZGÁS > 10 dolog, amit futóként soha ne csinálj

10 dolog, amit futóként soha ne csinálj

futástanácstipp
0

Írta:

Akár kezdő, akár profi futó vagy, ugyanolyan fontos tudni, hogy mit érdemes elkerülni az edzések, versenyek vagy éppen az étkezések során. A következő 10 tanács betartásával okosabban sportolhatsz és kisebb lehet az esélye bármiféle visszaesésnek.

1.     Ne ugord át a bemelegítést

Nagy a kísértés, főleg, ha kevés időd van. A bemelegítés kihagyása azonban könnyen sérüléshez vezethet.

2.     Ne hagyd figyelmen kívül a fájdalmat

Finom a határvonal a fáradtság kezelése és a hosszas kínok felismerése között. A hirtelen rád törő és gyorsan múló fájdalom többnyire nem  utal nagy problémára, de hosszan elhúzódó nehézségekkel már érdemes szakembert felkeresni.

3.     Ne éheztesd magad futás előtt

Van, akinek ez nem okoz gondot, de akadnak olyanok is, akik könnyebben eléheznek. Az se jó, ha teletömöd a hasad, de valami könnyű, tápláló ételt mindenképp vegyél magadhoz – főleg hosszabb, megterhelőbb futások előtt.

4.     Ne hajtsd túl magad a könnyű edzéseken

A jól felépített edzéstervben biztosan lesznek könnyebb napok. Ha ilyenkor túlpörögsz, azzal többet árthatsz, mint amennyit használsz.

5.     Ne ragaszkodj görcsösen az edzéstervhez

Igyekezz az elvárásoknak megfelelni, de ne ess túlzásokba. Egy adott napra előírt 10 km-es futás nem biztos, hogy az egészségi és családi állapotodat, a hangulatodat vagy az időjárást is figyelembe veszi. Változtass okosan.

6.     Ne “fusd el” az elejét

A startot követően bárki elkaphat a versenyláz, ám néhány túl gyors kilométer az elején bizony sokba kerülhet a végén.

7.     Ne akarj minden versenyen egyéni csúcsot dönteni

Kevésbé tapasztalt futóknál gyakrabban fordul elő, idővel persze egyre nehezebbé válik rekordokat dönteni. Jól határozd meg a céljaidat. Ha mindig egyéni csúcsot akarsz javítani az irreális elvárás, és nem mellékesen szükségtelen stresszt okozhat.

8.     Ne feledkezz meg a pihenésről

Könnyű elhatározni, de néha nehéz kivitelezni. Heti legalább egy szabadnapot iktass be. És éjszakánként próbálj meg minimum nyolc órát aludni.

9.     Ne hagyd ki az étkezést

Könnyen tönkretehetsz egy jó hosszú futást azzal is, ha nem pótolod az elveszített kalóriákat. Amint befejezted az edzést, 45 percen belül kezdd el a visszatöltést, ideális esetben 3:1 arányban szénhidráttal és fehérjével tankolj fel.

10.     Ne élj a számok bűvöletében

Az órádról vagy a telefonodról kapott adatok sokat segíthetnek, de ne vidd túlzásba a számolgatást. Ne idegesítsd magad feleslegesen. Ne feledd, a szórakozás miatt is döntöttél a sportolás mellett.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X