Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 fura dolog, amit a túlzott fehérjebevitel okoz

5 fura dolog, amit a túlzott fehérjebevitel okoz

diétaétkezésfehérjefehérjebevitelfogyástáplálkozástúl sok fehérje
0

Írta:

A fehérje hasznos dolog, hiszen segít az izmok beépülésében, nem engedi, hogy az étkezés után egy órával már farkaséhes légy, valamint a segítségvel az anyagcseréd is jól működik. Ennek ellenére akárcsak a többi nagyon hasznos tápanyagból, a fehérjéből sem tanácsos túl nagy mennyiséget fogyasztani.

 

Íme a szervezet öt furcsa reakciója arra, ha túlzásba visszük a fehérjebevitelt.

1. A leheleted furcsa szagú lesz

Ha minimálisra csökkented a szénhidrátbevitelt (amit valószínűleg akkor csinálsz, ha magas dózisú fehérjediétán vagy), akkor a szervezeted a ketózis állapotába kerül. Ez azt jeleni, hogy a zsírt kezdi égetni a hagyományos szénhidrátok helyett. Ez a fogyást ugyan remekül segíti, de nem tesz jót a leheletednek. Amikor a szervezeted zsírt éget, akkor egyúttal egy ketonnak nevezett kémiai anyagot is előállít, ami miatt olyan lesz a leheleted, mintha megittál volna egy üveg körömlakklemosót. Tudod mi a legrosszabb az egészben? Miután a bűz belülről jön, a fogmosás, a fogselyem használata vagy a gyakori szájöblögetés szinte semmit sem segít.

2. Kedvetlenséget okozhat

Az agynak igenis szüksége van szénhidrátokra azok minden cukros, keményítőtartalmú összetevőjével együtt azért, hogy ösztönözze a hangulat-szabályozó hormon, a szerotonin termelését. Ha eltávolítod az étrendedből a szénhidrátokat, nagyobb valószínűséggel leszel nyűgös, ingerlékeny, vagy csak olyan „semmilyen“. A tudomány ezt alátámasztja: egy egy éven át túlsúlyos felnőttek körében végzett végzett ausztrál vizsgálat szerint az alacsony szénhidrát diétát követők között több nyűgös, ideges embert találtak, mint azok között, akik magasabb szénhidráttartalmú, ám alacsonyabb zsírtartalmú étrendet követtek.

feherjetevhit2.jpg ()

3. Tönkreteheti a veséidet

Ez most lehet, hogy kicsit túl tudományosan hangzik, de a fehérjével a nitrogén melléktermékeit is beviszed a szervezetedbe, amelyeket a vesédnek kell kiválasztania a véredből. Ha túl sok fehérjét veszel magadhoz, a veséidet arra kényszeríted, hogy még keményebben dolgozzanak, amitől károsodhatnak is.

4. Emésztési gondokat okozhat

Ha komplex szénhidrátok, mint amilyenek a teljes kiőrlésű gabonák, a bab vagy a gyümölcsök helyett is fehérjét eszel, akkor nem fogod tudni bevinni a szervezetedbe a naponta ajánlott 25-35 gramm rostot.  Ennek mi lesz az eredménye? Felfúvódsz, problémáid lesznek a bélműködéseddel. Az alacsony szénhidráttartalmú diétát követők gyakran panaszkodnak hasonló panaszokra.

5. Elhízhatsz

A magas fehérjebevitel csak rövid távon okozhat súlyvesztést. Ha hosszú távon csak a bevitt fehérje mennyiségét növeled, de szénhidrátból és zsírból ugyanannyit fogyasztasz, ellenkező hatást érsz el: hízni fogsz. Ezért érdemes minden tápanyagot kiegyensúlyozottan bevinned a szervezetedbe.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X