Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 rutinvizsgálat, ami megmentheti az életedet

5 rutinvizsgálat, ami megmentheti az életedet

betegségbőrelváltozásegészségfogyáshízásvérvételvizeletvizsgálatvizsgálat
0

Írta:

Ne hanyagold el az egészséged: ezek a rutinvizsgálatok nagyon sokat tehetnek azért, hogy ne legyél beteg.

Vizeletvizsgálat

Tudtad, hogy a reggeli első vizeletmintából nem csupán a terhesség vagy a fertőzések állapíthatók meg? Bizony, a vizeletednek több mint 70 összetevője van, ami az orvosok számára információval szolgálhat arról, mi hogyan működik a szervezetedben. Többek között a szívrohamra és más degeneratív betegségekre való hajlam, a laktóz-intolerancia és az alacsony antioxidáns-szint mind megállapíthatóak egyetlen vizeletmintából. Ez azért nem mindegy, igaz? Körülbelül félévente ajánlott egy vizeletvizsgálatot végeztetni, ami igazán nem nagy dolog, ám számos kellemetlen és veszélyes helyzetet előzhetsz meg vele.

A fogaid állapota

Gyakran vérzik az ínyed? Szinte havonta érzékelsz fogszuvasodást vagy annak súlyosbodását, esetleg nagyon érzékenyek a fogaid a hidegre és a melegre? Nyilván kevesen vannak, akik tartják magukat a féléves fogászati kontrollhoz, pedig ha a fentiek közül egyet is tapasztalsz, bizony muszáj beülnöd abba a fránya székbe. Ugyanis a fog, akárcsak a haj vagy a köröm, árulkodik a test többi részéről: súlyos vitamin- és ásványi anyag-hiányt és más hiánybetegségeket kiválóan meg lehet állapítani a fogak állapotából, de még a szív, a tüdő vagy az emésztőrendszer gondjaira is rávilágíthat.

vizsgalat1.jpg ()

A súlyod kontrollja

Ne menj el szó nélkül amellett, ha jelentős súlyváltozást tapasztalsz magadon! Akár drasztikusan meghízol, akár kétségbeejtően lefogysz, egyik sem jelent jót. A hízás előjele lehet többek között a cukorbetegségnek, az érrendszeri betegségeknek vagy a Cushing-szindrómának, míg a fogyás a daganatos elváltozásokra, a különféle autoimmun-betegségekre, a krónikus betegségekre és a depresszióra figyelmeztethet. Ha tehát szélsőségesen ugrálnak rajtad a kilók, mindenképpen keress fel egy szakembert!

A bőröd elváltozásai

Nem csupán nyáron és napozás után, hanem gyakorlatilag folyamatosan ellenőrizned kell a bőrödet (legalább havonta egyszer), mert számos olyan elváltozás keletkezhet rajta, ami akár végzetes is lehet. Gondolj csak a melanómára, ami egy teljesen ártatlan bőrelszíneződésből indul, vagy egy elkapart, esetleg a naptól megpörkölődött anyajegyből. De az is beszédes lehet, ha az egyébként nem pattanásos bőrödet egyszer csak ellepik a csúf kis piros foltok: hormonproblémákra és gyulladásokra utalhatnak. Tehát havi egyszer csekkold le a testtérképedet, ha pedig valami nem odavalót látsz, irány a bőrgyógyászat!

Az otthonod

Most, hogy már mindent átnéztél magadon, jöhet a környezeted. Ha rendszeresen tapasztalsz fejfájást, szédülést, rossz hangulatot, esetleg asztmatikus tüneteket, akkor ideje jobban megnézned, mivel takarítasz és hogyan. Vannak ugyanis olyan vegyszerek, amik kifejezetten károsak az emberi szervezetre, de az is lehet, hogy egyszerűen porallergiád van, és mindössze egy víztisztítós porszívóra van szükséged, hogy jobban legyél. Járj nyitott szemmel, mert lehet, hogy ahogy a probléma, a megoldás is pofonegyszerű.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X