Főoldal > EGÉSZSÉG > A legveszélyesebb, egészségkárosító helyek a lakásban

A legveszélyesebb, egészségkárosító helyek a lakásban

baktériumbetegségegészséglakás
0

Írta:

Az üzlettulajdonosok nem az egyetlenek, akik nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy portékáik számára megtalálják a tökéletes helyet. A kutatók szinte minden területre vonatkozóan meg tudják mondani, hogyan alakítsd a környezeted, hogy az megfelelő legyen.

Onnan kezdve, hogy hol állj a fitnesz csoportban addig, hogy hová pakolod a gyógyszereket. Mindez ugyanis meglepő hatással van arra, hogy milyen jól érzed magad a bőrödben.

Íme a legrosszabb és a legoptimálisabb helyek listája az egészséged szempontjából:

1. Hol tartsd a fogkeféd

A legrosszabb hely: mosdókagyló

Önmagában nincs semmi baj a mosdókagylóval – de szörnyen hasonlít a toalettre. Egy átlagos WC csésze minden négyzetcentiméterén mintegy 3,2 millió mikroba található, állítja az Arizónai Egyetem környezetvédelmi mikrobiológus professzora, Chuck Gerba. Amikor öblítesz, a légfrissítős WC több mint egy méter magasra kavarja fel a mikrobákat, amelyek aztán leülepednek a padlóra, a mosdókagylóra és, ha ott tartod, a fogkefédre is.

A legjobb hely: „Hacsak nem szeretsz a WC vizével öblögetni, tartsd a fogkeféd zárt ajtók mögött – az orvosságos szekrényben vagy egy közeli fali szekrénykében” – javasolja Gerba.   

2. Hová rejtsük el a cipőket és a papucsokat

A legrosszabb hely: a hálószoba szekrény

Átsétálni a lakásodon abban a cipőben, amit az utcán is viselsz, a legjobb út ahhoz, hogy behozd és szétszórd a lakásban az allergéneket és a káros anyagokat. Egy tanulmány felmérte, hogy a fűnyírást követően egy héttel is találtak pázsit vegyszer maradványokat a vizsgált házakban, leginkább a bejárathoz legközelebb eső részeken. A cipők szintén remek szállítói a polleneknek és más allergéneknek. 

A legjobb hely: Miután még az ajtón kívül eltávolítottad cipődről a legdurvább szennyeződéseket, tárold egy kosárban vagy a bejárat alatt egy padon. Ha papucsban maradsz, mikor kiviszed a szemetet, számolnod kell azzal, hogy visszafelé mindent beviszel a talpadon a lakásba.  

shoe2.jpg ()

3. Hogy alszol

A legrosszabb: egy halom takaró alatt

Amennyiben elkezdesz túlmelegedni, az visszatart az elalvástól. Mivel azonban a kutatók szerint a hőmérséklet természetes éjszakai csökkenése kiváltja a test álmosságérzetét, azért, hogy könnyebben átlépjünk az alvás fázisba, a szervezet hőt juttat a kezeinkből és a lábainkból a központ felé mondja Helen Burgess, PhD, a Chicago-i Egyetem Egészségügyi Központjának Biológiai Ritmuskutató Laboratórium igazgató-helyettese.

A legjobb: Vegyél fel zoknit, ez segít kitágítani az ereket a végtagokban – majd vedd le és hagyd, hogy kilógjon a lábad a takaró alól.

4.  Hogy hűtsd le a maradékot

A legrosszabb hely: a hűtőszekrényben

Egy nagy tál forró ételt sose helyezz rögvest a hűtőbe, ha csak nem akarsz nagy valószínűséggel ételmérgezést kapni – hívja fel a figyelmet O. Peter Snyder Jr., PhD. A minnesotai ST. Paul Vendéglátóipari Intézet Műszaki és Gazdasági elnöke szerint ennek az oka, hogy hosszú időbe telik, míg a megfelelő hőmérsékletűre hűl le az étel egy nagy tárolóedény közepén, ami kedvező feltételeket biztosít a baktériumok elterjedéséhez. 

A legjobb hely: Az ételt biztonságosan hagyhatod lehűlni a pulton, legfeljebb egy óra hosszáig a főzést követően, mondja Snyder. Ha erre nincs időd, oszd szét a meleg ételt kisebb tárolóedényekbe, és úgy tedd a hűtőbe – így gyorsabban hűl le. (Nem véletlenül szeretjük az ételtartókat, mert az nekünk is és a környezetünknek is jó.)

5. Hova függeszd ki az edzésprogram emlékeztetőd

A legrosszabb hely: a roskadozó hűtőre

A vizuális rávezetés segíthet – de csak ha észre is veszed, mondja Paddy Ekkekakis, PhD, az Iowa-i Állami Egyetem gyakorlati pszichológusa. Az egyik kísérletben, melyben egy jel arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy inkább használják a lépcsőt, mint a közeli mozgólépcsőt, azoknak a száma, akik ennek hatására megmászták a lépcsőt, mintegy közel 200%-kal nőtt. 

A legjobb hely: Az edzésterved helyezd közel az elhatározási ponthoz, magyarázza Ekkekakis – tartsd a Pilates DVD sorozatodat a TV mellett és helyezz egy ragadós cetlit a kocsid kormányára, hogy biztos emlékeztessen a munkád utáni kickbox órára. Ne feledd azonban, hogy az emlékeztetők rövidtávra szólnak, így a legjobb, ha gyakran változtatod a látványt.

6. Hova ülj a repülőn

A legrosszabb hely: hátul

Ezt a helyet jobb, ha kerülöd, amennyiben légibetegségben szenvedsz figyelmeztet Meryl Getline, a United Airlines pilótája, aki a légiközlekedés weboldalát, a fromthecockpit.com-ot működteti. „A gép olyan, mint egy libikóka” – mondja Getline. „Minél messzebb vagy a közepétől, annál inkább érzékeled a föl-le mozgást.” Mivel a repülőgép farrésze hosszabb, mint az első része, az utazás itt a legdöcögősebb” – mondja.

A legjobb hely: A legkevésbé zökkenősen úgy utazhatsz, ha olyan közel ülsz a szárnyhoz, amennyire csak bírsz – állítja Getline.

Fotó: Profimedia – Red Dot, Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X