Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért veszélyesek az altatók

Ezért veszélyesek az altatók

altatóalvászavarbetegségegészségéletveszélygyógyszertabletta
0

Írta:

Szinte biztos, hogy mindegyikünk életében vannak rövidebb-hosszabb szakaszok, amikor alvási, elalvási problémákkal küzdünk. Ha ezek már kezdenek zavaróvá válni, tenni akarunk ellene.

Először természetes gyógymódokat próbálunk ki,  de aztán eljön az a pont, amikor patikákban kapható szerekhez, altatókhoz nyúlunk. Lehet választani recept nélküli vagy receptköteles változatot, ez utóbbi mindenképpen erősebb, és csak orvos írhatja fel.

Egy friss kutatás szerint ezek a receptköteles gyógyszerek veszélyesebbek, mint gondolnád. A felmérés szerint a kórházak sürgősségi osztályain öt év alatt megduplázódott az altatók mellékhatásai miatt kezelt betegek száma. A bajt néhány, a receptköteles altatók egyik fő összetevőjének túladagolása okozta. A kórházba szállított betegek kétharmada nő.  

De mitől olyan veszélyesek ezek a pirulák?
Hiszen azt gondolhatnánk, hogy csupán megkönnyítik az alvást. Az emberek azt gondolják, hogy ezek a pirulák elég enyhék, de az orvosok rámutatnak, hogy a receptköteles változatok általában erősebbek mint vénynélküli társaik. Valóban gyorsan segítik az elalvást, de helytelen használattal, nagyon veszélyesek lehetnek – állítják a szakemberek. 

Az egyik legnagyobb veszély, hogy a nőkre sokkal erősebben hatnak, mint a férfiakra. Valószínűleg a nők szervezetéből lassabban  ürül ki, de néhány orvos nem tudja ezt – mondják a kutatók. Ezért tavaly a hatóságok felére csökkentették a nőknek ajánlott dózist. Ennek ellenére vannak orvosok,  akik még mindig az eredeti adagot írják fel, vagy a nők csalnak a recepttel, és a férjükét váltják ki maguknak. 

A másik nagy probléma az altatók szedésekor a másnapi, úgynevezett utóhatás. Elvileg nyolc óra elteltével az álmosságnak meg kellene szűnnie, de ez az állapot sokkal tovább tarthat, ha nagy adagot vettél be. Ennek eredményeképpen sok ember még mindig lomha reggel, amikor munkába menet autóba ül, és ez nagyon veszélyes. Az altatók egyik legnagyobb problémája a vezetésre gyakorolt negatív hatás, mert ezek miatt nem érzed, hogy még mindig álmos vagy. Kicsit olyan, mintha ittasan vezetnél, nem tudsz megfelelően dönteni és nem elég gyors a reakcióidőd, így a balesetek esélyei nagyon megnőnek. 

altato2.jpg ()

Az altatók akkor is nagy kárt tudnak okozni, ha más gyógyszerekkel vagy tudatmódosítókkal kombinálod őket, például alkohollal vagy más stimulánsokkal. Nem jó ötlet keverni az altatókat más gyógyszerekkel – figyelmeztetnek orvosok. Ilyenkor felerősítik egymás hatását, és még jobban elkábulsz mindkettőtől. Ez azt jelenti, hogy a pirula hatása tovább tart, és még nagyobb az esélye, hogy kába leszel, amikor felébredsz.

Egy még rosszabb forgatókönyv szerint, ha nagy dózisban veszed be, vagy két adagot kapsz be egyszerre,  kimaradhat a légzésed – figyelmeztetnek orvosok – ez pedig ami egyenes út lehet az intenzív osztályra. 

Fontos tudni, hogy az altatók azonnal hatnak. Akkor vedd be őket, amikor már ágyba bújtál. Sokan fel sem fogják, hogy milyen gyorsan érezhetik a hatást, bekapnak egyet, és még legalább fél órát csinálják a dolgukat, ami veszélyes döntésekhez vezet. Ha akkor veszed be a tablettát, amikor még talpon vagy, az lesz a vége, hogy valami nagyon furcsát fogsz csinálni, olyan dolgokat, amire lehet, hogy nem is fogsz emlékezni. – mondja az orvos. Például elesel vagy megégeted magad. 

A hozzászokás veszélye miatt is vigyázni kell ezekkel a szerekkel, bár az igaz, hogy  ez nem a leggyakoribb probléma. Bár a receptköteles altatók hosszútávú veszélyeit még nem vizsgálták, a legnagyobb probléma, hogy amikor abbahagyod a használatukat, függővé válhatsz tőle. Ha a tested hozzászokik az altatókhoz, és abbahagyod a szedését, sokkal rosszabbul leszel, mert a tested már alkalmazkodott hozzá – ami azt jelenti, hogy ahhoz, hogy megfelelően pihenj, egyre többre és többre lesz szükséged.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy az altatók nem oldják meg a hosszútávon kialakult rossz alvási szokásokat. Jobban teszed ha úgy tekintesz rájuk, mint egy alvást segítő mankóra, aminek a használatát egy bizonyos ponton abba kell hagyni. Szedd őket pontosan egy hónapig (orvosi felügyelettel), és aztán hagyd abba teljesen. Így elég időd lesz, hogy  jobb alvási szokásokat sajátíts el.  Hogy milyen gyakran használod őket ez alatt az egy hónap alatt, tőled függ. Van aki minden éjjel beveszi, de sokan csak néhányszor nyúlnak hozzájuk egy héten, amikor úgy érzik, tényleg szükségük van rá. A lényeg, hogy légy nagyon óvatos! 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X