Főoldal > EGÉSZSÉG > A 4 legrosszabb dolog, amit az immunrendszereddel tehetsz

A 4 legrosszabb dolog, amit az immunrendszereddel tehetsz

betegségfáradtságidegességimmunrendszermunkapohárstressz
0

Írta:

Kiderült, hogy egyes mindennapi rossz szokások befolyásolhatják a szervezeted betegségek elleni védekezőképességét. Íme, néhány tipp, amivel vértezd fel magad az egészséged megóvása érdekében.

 

Nem tudsz időt szakítani az emberi kapcsolataidra

Kutatások szerint minél kevesebb emberi kapcsoltra teszünk szert otthon, a munkában, vagy csak úgy általában a közösségben, annál inkább hajlamosak leszünk a megbetegedésre, és akár rövidebb ideig is élhetünk, mint társaságkedvelőbb társaink.

Mit tehetsz: Ne hagyd, hogy egy zsúfolt munkanap, vagy egy kusza határidőnapló eltántorítson a barátaiddal való találkozástól, hiszen ez csak megfelelő szervezés kérdése. Hétfő reggel iktassatok be a kollégáddal egy gyors reggeli csevejt, ha pedig még egy telefonra sincs időd, akkor legalább e-mailben tartsd a kapcsolatot a barátaiddal.

Gyakran fáradtnak érzed magad

Tökéletes példa: a főiskolások gyakran lebetegednek a vizsgát követően, miután éjszakákat magoltak a megmérettetésre. Az elégtelen mennyiségű alvást összefüggésbe hozták már az immunrendszer nem megfelelő működésével, de ilyenkor a baktériumok ellen harcoló sejtek száma is alacsonyabb.

Mit tehetsz: A legtöbb felnőttnek 7-9 óra, megszakítások nélküli pihenésre van szüksége éjszakánként, de abból, ahogy reggel, és a nap folyamán érzed magad, sok mindent megtudhatsz. Ha reggel nagyon fáradt vagy, nem aludtál eleget, de az is lehet, hogy az alvás minőségével van gond.

immun2.jpg ()

Szerinted a pohár félig üres

Ha a pesszimisták elkezdik egy picit pozitívabban szemlélni az életüket, akkor szinte azonnal kevesebbet stresszelnek és az egészségük is jobb lesz. Emellett az optimisták sokkal inkább vigyáznak magukra, odafigyelnek az egészségükre.

Mit tehetsz: A személyiséget nehezen lehet megváltoztatni, de ettől függetlenül minden egyes napban keress egy olyan momentumot, legyen akár a legapróbb dolog, amitől szerencsésnek érzed magad. Elsőre talán kicsit erőltetettnek tűnik, de a vacsoránál, amikor együtt a család, osszátok meg egymással, hogy kivel milyen jó dolog történt aznap.

Tartós stresszben élsz

Ez a fajta stressz (tehát nem az, amikor egyszer-kétszer rossz napod van a munkahelyeden) mérhetően gyengíti az immunrendszert, hatására csorbul a betegségek elleni védekezőképessége. Egy kutatás szerint például az özvegyek a házastársuk elvesztését követő évben hajlamosak gyakrabban megbetegedni szemben azokkal, akiket nem ért ilyen súlyos veszteség.

Mit tehetsz: Ilyenkor egy forró fürdő, és egy illatgyertya biztos, hogy nem segít. Saját magadnak kell kitapasztalnod, hogy mi az az egészséges stressz-enyhítő módszer, amivel megkönnyebbülhetsz, legyen az másfél óra a taposógépen, egy ellazító jógaóra, vagy éppen sütés-főzés csakis a saját kedvedre. Az a lényeg, hogy képes légy a lazításra, hogy visszanyerd az erődet és az életkedvedet, még akkor is, ha ezt gyakran nem könnyű elsőre kivitelezni.

Fotó: Profimedia – Red Dot

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X