Főoldal > EGÉSZSÉG > Ennyi mindenre jó a görögdinnye

Ennyi mindenre jó a görögdinnye

béltisztításdiétaegészségfogyásgörögdinnyegyógyulásgyümölcsrák
0

Írta:

A görögdinnye az a gyümölcs, amit szinte mindenki szeret. Népszerűsége zamatos íze mellett egyértelműen a nyári kánikulában nyújtott hűsítő mivoltában rejlik. De rengeteg más érdeme is van, amit jó, ha te is tudsz, hogy még többet fogyassz az évszak egyik legkedveltebb gyümölcséből.

Nem hizlal

Mivel a görögdinnye körülbelül 90 %-a víz, ezért tökéletes kiegészítője étrendednek akkor, amikor szervezeted még több folyadékot igényel, mint más évszakokban. Mivel kalóriaértéke igen alacsony, minden fogyókúrázó bátran fogyaszthatja a nap minden szakában.

Igazi vitaminkoktél

Aki a nyári hónapokban rendszeresen eszik görögdinnyét, az a napi C- és A-vitamin szükségletének jelentős részét beviszi a szervezetébe. Mindemellett gazdag káliumban és vasban, de kalciumot, magnéziumot és szelént is tartalmaz. Töltsd hát fel vitamin- és ásványianyag-készletedet görögdinnyével.

Védi a szív- és érrendszert

A szív- és érrendszer egészségének kifejezetten jót tesz a görögdinnyefogyasztás. Azoknak a túlsúlyos embereknek pedig, akik sokat esznek belőle, amíg szezonja van, illetve görögdinnye-kivonatot fogyasztanak, a magas vérnyomás értékében is csökkenést tapasztalhatnak.

Csökkenti az izomláz mértékét

Talán furcsán hangzik elsőre, de azok, akik sportolás előtt görögdinnyét vagy görögdinnyelét fogyasztanak, sokkal kevésbé fognak izomlázat tapasztalni, mint azok, akik nem. Ennek magyarázata, hogy különböző vegyületek átalakítása révén javul a vérkeringés, csökken a pulzusszám, így az izomláz is megelőzhető.

14778724 - young woman with watermelon outdoors

Rákmegelőző hatású

A görögdinnye gazdag likopinforrás, remek antioxidáns, mivel gyorsan köti meg a káros szabadgyököket. És mivel a szabadgyökök a rák kialakulásáért erősen felelőssé tehetőek, érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek ezeket ártalmatlanná teszik. A dinnye nem csak ezért kitűnő választás, de magas vitamin- és ásványianyag-tartalma az immunrendszert is kellően megerősíti ahhoz, hogy a rákos sejtek ne tudjanak elburjánzani.

Vesebántalmak esetén is kiváló

Mivel hatalmas százalékban tartalmaz vizet, a görögdinnyét azoknak is szokták ajánlani, akik valamilyen vesebántalomban szenvednek. Rendszeres fogyasztásával ugyanis az egyébként is bevitt folyadékmennyiség mellett adhatsz egy plusz „átmosást” a szervezetednek, így a gyógyulás is gyorsabban mehet végbe.

Tisztítja a beleket

Magas rost- és víztartalmának köszönhetően nem csak a vesét, de a beleket is tisztítja. Különösen hatékony emésztési zavarok megszüntetésében, ezért ha te is gyakran küzdesz hasonló gondokkal, egyél több görögdinnyét, és áldásos hatásait a saját „bőrödön” fogod tapasztalni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X