Főoldal > EGÉSZSÉG > A stressz nem mindig rossz, de kezeld okosan!

A stressz nem mindig rossz, de kezeld okosan!

feszültségkortizolnyugalompihenésrelaxációstresszstresszkezelés
0

Írta:

A stresszt szinte mindenki tapasztalja, nemtől, életkortól és kultúrától függetlenül bárkit érhet stresszes szituáció.

Alapvetően rossznak ítéljük a stresszt, hiszen az első számú oka annak, hogy nyugodtak és elégedettek legyünk. Fontos azonban leszögezni, hogy a stressz nem feltétlenül és kizárólag ellenség. A stresszhormon, a kortizol azért termelődik, hogy egy-egy nehéz szituációval könnyebben birkózzunk meg. Növeli az izomzat erejét, az agy teljesítőképességét, a vérkeringést. Alapvetően a stressz tehát nem rossz, bajt akkor eredményez, ha nem tudjuk a saját hasznunkra hajtani azt.

Az álladó határidők, kihívások és elvárások kimerültséghez vezethetnek. Ez azért van, mert egy folyamatos maximális teljesítményt a szervezet nem bír el. Ahelyett, hogy folyamatosan pörögnél, inkább mindig újítsd meg az energiáid, mert az ilyen, rövid időközönként megújított energia hatékonyan hat a napodra.

A stressz megfelelő kezelése hozzájárul ahhoz, hogy akkor hasznosítsd a kortizolt, amikor te szeretnéd. Az alábbi módszerek segítenek hatékonyan kezelni a stresszt.

1. Koncentrálj 90 percig, majd tarts egy kis szüntet

Ahelyett, hogy egész nap ugyanazt csinálnád, inkább 90 percen keresztül intenzíven figyelj oda a munkádra, aztán tarts egy jól megérdemelt szünetet. Nem különösebben fontos, hogy mennyi ideig tart a szünet, a lényeg az, hogy mennyire vagy képes megújulni egy-egy ilyen rövid pihenő alatt. Mindenképpen állj fel az asztaltól, tegyél egy sétát az irodán kívül, vagy meditálj egy pár percet.

2. Töltődj fel adrenalinnal, aztán kapcsolj ki

Nincs is jobb módja annak, hogy felpörögj, mintha az adrenalinszinted megemeled. Az erős megterhelés, majd hirtelen teljes pihenés sokkal jobban hat a szervezetre, mint a folyamatos terhelés. Ennek köszönhető, hogy mostanában a nagy intenzitású intervallumos edzést (HIIT) tartják a leghatékonyabb mozgásformának.

43143655 - stressed woman carrying on her back shoulders large box

3. Ne cukrosat nassolj

Az idő véges, de az energia kibővíthető és rendszeresen megújítható. Ha magas minőségben, koncentráltan szeretnél dolgozni, oda kell figyelned arra, mivel töltöd fel magad. A finomított cukrok hirtelen megemelik az energiaszinted, de ugyanilyen hirtelen le is ejtik azt, amitől kimerültnek érzed magad. Az egészséges, tiszta étkezés segít, hogy a véráramlás és az agyad oxigénellátása a lehető legjobb legyen.

4. Tiszteld a biológiai órád

Nem lehet minden órában ugyanolyan intenzitással dolgozni, hiába várná el a főnököd. Minden embernek van egy belső órája, az úgynevezett cirkadián ritmus, ami az energiaszint alakulásáért felelős. Fontos, hogy megismerd magadat, a saját ritmusodat és annak megfelelően teljesíts. Amikor jól tudsz dolgozni, ne beszélgesd el az időt a kolléganőkkel a konyhában, amikor pedig nem vagy a topon, ne próbálj fontos és komoly feladatokat elvégezni.

5. Pihenés, pihenés, pihenés

Van egy ellenszere a fáradtságnak és kimerültségnek: a pihenés! A meditáció és a relaxálás hatékony módja a stressz leküzdésének, mert erősíti az idegi kapcsolatokat, javítja az agy oxigénellátását és elősegíti a normális vérkeringést.

6. Egyél szuperételeket

A testednek, az agyadnak megfelelő energiaellátásra van szüksége, hogy a mentális és fizikai képességeid legjavát nyújthasd. Ennek nincs is jobb módja, mint a kiürült, sokat használt területek etetése. De nem mindegy, mit adsz neki. A szuperételek energiával látnak és javítják a közérzeted, hogy semmi se vonja el a figyelmed.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X