Főoldal > EGÉSZSÉG > Így egyél, ha jól szeretnél aludni!

Így egyél, ha jól szeretnél aludni!

álomalvásételreggelivacsora
0

Írta:

Nincs is kellemesebb és pihentetőbb tevékenység egy fárasztó nap után, mint a mély alvással töltött éjszaka. A legtöbb ember így gondolja, sokszor ez mégsem jön össze. Jó hír, hogy a legújabb angol kutatások kimutatták, hogy az élelmiszerek (és az időpont, amikor elfogyasztod őket) segíthetnek a szervezetet “pihenő üzemmódba” állítani.

 

Már egy álmatlan éjszaka elegendő ahhoz, hogy megboruljon a szervezet 24 órás biológiai ritmusa, ami meghatározza mikor vagy álmos és mikor érzed úgy, hogy éber vagy. Miközben a napfény is jelentős szerepet játszik az alvási ciklus szabályozásában, a kutatások kimutatták, hogy a megfelelő étkezéssel is elősegítheted a kívánt bioritmust, így segíthetsz a jet lag-en és a pár éjszaka összevissza alváson is. A kérdés az, hogyan? Próbáld ki az alábbi 3 trükköt, és élvezd a pihentető alvást!

alvas2.jpg ()

1. Reggeli előtt 12 órával fejezd be az evést

Az optimális alvásmennyiség érdekében a nappali órákban szükséges enni, tehát ideális az lenne, ha sötétedés után már nem fogyasztanánk semmit. A “reggeli” szó igen találó, mivel a szervezeted felismeri a reggelt, amikor véget ér a nap során tartott leghosszabb szünet, amit koplalással töltött. Érdemes ezt az időtartamot 12 órára kitolni, mivel ha csak a nap egyik felében eszel, a másikat az eredményes pihenésre és regenerálódásra szánhatod.

2. A reggeli étkezésed legyen a legkiadósabb

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, ilyenkor kell feltankolnod a raktárokat szénhidrátokkal, fehérjével és egyéb teljes tápértékű energiaforrásokkal. Amikor ébren vagy, akkor van a legnagyobb szükséged az energiára, nem pedig akkor, amikor már a lefekvéshez készülődsz. Próbáld csökkenteni a szénhidrát- és a fehérjebevitelt késő délután és este – mielőtt lefeküdnél aludni -, máskülönben azt a jelet adod a testednek, hogy még ébren akarsz lenni egy darabig.

3. Különösen este kerüld a telített zsírokat

A tanulmányok kimutatták, hogy azok az ételek, amelyek telített zsírt tartalmaznak (sertés, bárány, vörös hús, valamint a legtöbb tejtermék) megzavarják a szervezet biológiai ritmusát, és ha az alvásidőhöz közel fogyasztod őket, álmatlanságot idézhetnek elő.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X