A kávé körül pár évvel ezelőtt még voltak a nézeteltérések. Egyes kutatások során kifejezetten károsnak gondolták, míg mások egyenesen veszélyesnek tartották, megint máshol pedig arról áradoztak, mennyire egészséges.
A kávé azonban jó és egészséges serkentőszer, de mint mindenben, a kávé esetében is érdemes korlátokat szabni, mert nagy mennyiségben akár valóban káros is lehet. De mi lehet a kutatási eredmények eltérésének oka? A magyarázat magában a kávéban keresendő, vagyis annak minőségében. Míg a rossz minőségű fekete lötty rossz hatással lehet rád, a jó kávé valóban pozitív hatást vált ki. Egy jó kávéból sokat profitálhatsz egészségileg is, megmutatjuk, mit.
1. Tovább élsz
Ez nem lesz sokkal bonyolultabb, minthogy a kávé csökkenti annak az esélyét, hogy meghalj. A kutatások szerint napi 4 csésze jó kávé csökkenti az általános halálozási arányokat 16%-kal, míg napi 3 csésze 21%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát.
2. Segít fogyni
A kávé lehet az új kedvenc diétás trükköd, mert a benne lévő polifenok jó baktériumokkal látják el a bélrendszert. Ennek a baktériumnak a szintje pedig kapcsolatba hozható a vékonysággal. Ezeket a baktériumokat nem tudod kapszula formában bevinni, bizony el kell őket fogyasztani. Plusz a kávé termogén hatásának köszönhetően az alapanyagcseréd és energiafelhasználásod megnő, ami több elégetett kalóriát jelent számodra.
3. Kevesebb gyulladás
Egy kutatás szerint a kedvenc serkentőd segít alacsonyan tartani a gyulladások szintjét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a koffein blokkolja a gyulladással járó neurodegeneratív betegségek kialakulását. Ez azt is jelentheti, hogy redukálja a gyulladással összefüggő, életkorral járó, kognitív képességeket érintő betegségek kialakulását, például az Alzheimer-kórt.
4. Megelőzi a fejfájást
Valóban igaz, hogy a koffein elvonása fejfájást okozhat, de csak abban az esetben, ha egyébként túladagoltad, kutatási eredmények igazolják, hogy a kávé csökkenti a krónikus fejfájás kialakulását. A kutatók azt vették észre, hogy akik rendszeresen fogyasztottak 240-400 mg (2-3 csésze kávé) koffeint, kevesebbszer panaszkodtak fejfájásra. Azoknál volt a legmagasabb a fejfájások szintje, akik napi 240 mg-nál kevesebb kávét fogyasztottak.
5. Feldob
A kávéban lévő koffein kapcsolódik a neurontranszmitterek receptoraihoz, ami a hangulat javulását eredményezi. Ez a magyarázat arra, hogy a kávétól miért nem csak egy hatalmas energialöketet kapsz, hanem fel is dobja a napod. Egy felmérés során érdekes összefüggésre derült fény: a nők, akik napi 4 csésze kávét fogyasztottak, 20%-kal kevesebbszer lettek depressziósak.
6. Májtisztító
Általában nem egy méregtelenítő italként gondolunk a kávéra, egy kutatás során azonban arra lettek figyelmesek, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a májzsugor és májbetegség kialakulásának kockázatát. A napi két vagy több csésze elszürcsölése 66%-kal csökkenti a cirózis, vagyis a májzsugor kialakulását. Érdekesség, hogy a tea vagy a gyümölcslé fogyasztása nem befolyásolja a májzsugor kockázatát, ezt csak a kávé tudja.
Fotó: 123RF