Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezeket az ételeket kerüld a reggeli futás előtt!

Ezeket az ételeket kerüld a reggeli futás előtt!

energiafitneszfutásmozgásszénhidráttápláléktáplálkozás
0

Írta:

Lehet, hogy általában éhgyomorral vágsz neki a reggeli kötelező köröknek, mégis jobb, ha egy kis harapnivalóval indulsz neki a kitűzött távnak, kiváltképp, ha hosszabb távolságról vagy éppen egy versenyről van szó – ilyen esetekben a megfelelő „üzemanyag” létfontosságú kérdés.

Végtelennek látszik az edzés előtt fogyasztható ételek sora, ellenben van néhány olyan ennivaló, amely nagymértékben megnehezítheti a könnyed lépteket a futás során. Ha edzés közben végig energikus és gyors szeretnél maradni, akkor feltétlenül kerüld a következő ételeket, mielőtt nekilódulnál. Ám ha valamelyik csipegetése iránt mégis ellenállhatatlan vágyat érzel, akkor futás előtt adj elegendő időt a testednek az étel megemésztésére.

Magas protein tartalmú shake-ek és energiaszeletek

A fehérje természetesen nagyon fontos energiaforrás, de ezeket a magas proteintartalmú shake-eket és energiaszeleteket gyakorta nehéz megemészteni, emellett az is ellenük szól, hogy nem tartalmaznak elegendő mennyiségű szénhidrátot, amivel stabilizálni lehetne a futáshoz szükséges energiaszintet. Ha hosszabb távot szeretnél lefutni, akkor fogyassz 25-40 gramm szénhidrátot és 10 gramm fehérjét.

shake2.jpg ()

Diófélék, gyümölcsök, és zöldségek

Noha ezek mindegyike tápanyagban bővelkedő rágcsálnivaló, a rostban gazdag étkek a futást nehézkessé tehetik, hiszen szinte lehetetlen, hogy a mozgás során a test meg tudja emészteni ezeket az ételeket. Mi lesz a végeredmény? Görcsök a gyomor tájékán, amelyek teljesen hazavághatják a futás amúgy önfeledt élményét.

Tejtermékek

A hosszabb távú kocogásoknál a tejtermékek megint csak nem bizonyulnak optimális döntésnek. A két deci tej a reggeli kávédban, vagy csak egy falatka sajt a zabkása mellé nem valószínű, hogy még több energiával tölt fel, ellenben jól „összekuszálja” a gyomrod működését. Mindezek tetejébe igazából a tejtermékek ki is szipolyozzák belőled az energiát, mert lelassítják a testben a szénhidrátok felszívódását.

Zsíros ételek

Való igaz, ínycsiklandozó lehet reggeli gyanánt egy megtermett csokis fánk vagy egy zsíros, fasírtos szendvics, pedig súlyos „pusztításokat” végezhetnek a szervezetedben főleg akkor, ha közvetlenül reggeli után szeretnéd letudni az edzést. A magas zsírtartalmú ételek puffadást eredményeznek, hatásukra lomhának fogod érezni magad, az meg ugye nem túl jó, amikor csak úgy szelnéd a kilométereket. Mindennek az az oka, hogy a test a zsírt nem tudja olyan könnyen energiává alakítani, mint mondjuk a szénhidrátot vagy a fehérjét.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X