Főoldal > EGÉSZSÉG > Tuti őszi fogyókúrás étel a patisszon!

Tuti őszi fogyókúrás étel a patisszon!

csillagtökdiétaétkezésfogyáspatisszontáplálkozástök
0

Írta:

Egy kalóriaszegény zöldség, amely ehető magában, ízletes savanyúságként, vagy salátának is kitűnő, mégis többnyire csak rántjuk.

Pedig a patisszon akkor a legegészségesebb, ha a fűszerek kihozzák az ízét és még roppan.

Ő a csillagtök

Franciásan patisszon, magyarul csillagtök. Ez az elnevezése annak a tökfajtának, ami a magyar konyhákban is jó ideje jelen van, de mégsem ismerjük elégé. Amerikai meleg klímájú őshazájából érkezett hazánkba, de csak 1968 óta termesztik. A nyár elejétől az ősz végéig folyamatosan virágzik, és ezekből a virágokból gyorsan – két héten belül – már ehető tökök lesznek.

Értékes tápanyagokat tartalmaz

A patisszon vitamin– és ásványianyag-tartalma nem jelentős, de némi C-vitamin-tartalommal azért rendelkezik, és könnyen emészthető. A kevés vitamin viszont nem azt jelenti, hogy nem is hasznos a szervezet számára. A magja értékes omega-3-zsírsavakat, vasat, cinket, foszfort és A-vitamint tartalmaz. Emellett gyulladásgátló és antioxidáns voltában is hasonlít a többi tökféléhez.

patisszon2.jpg ()

Fogyókúrához ideális

Energiatartalma igen alacsony, 100 grammonként csak 31 kalóriát tartalmaz. Sovány, mindössze 0,1 g zsírt, kevés növényi rostot tartalmaz. Víztartalma pedig 90 százalék fölötti, ezért a fogyókúrás étrendbe bátran be lehet illeszteni. A kisebb, zsenge tököket héjastul is meg lehet enni, míg a nagyobbakat célszerű meghámozni. A legjobb benne, hogy szinte bármihez és bárhogyan eheted. A patisszon levesnek ugyanúgy felhasználható, mint a sütőtök, de párolhatod, adhatod húsokhoz, vagy lehet csak saláta is, más zöldségekkel vegyítve. Mivel elsőre akár ízetlenek is tűnhet, fahéjjal és szegfűszeggel turbózhatod fel, de jóban van a kaporral, majoránnával és a fokhagymával is.

Tuti tipp!

Ahogy a legtöbb zöldségnél, gyümölcsnél, a patisszonnál sem mindegy, hogy melyiket veszed meg. Vásárláskor nyomogasd meg a tököt, és csak akkor vedd meg, ha az ujjad nem tudod belenyomni. Az egészséges patisszon fehér-csontszinű, a nagyon friss egy kicsit zöldes. Hűtőben egy hétig is eltartható, de a legjobb, ha frissen már felhasználod az esti vacsorához.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X