Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tipp, hogy könnyen álomba szenderülj

5 tipp, hogy könnyen álomba szenderülj

alvásalvászavaregészségéjszakaenergiafáradtságpihenés
0

Írta:

A rossz alvás tönkreteheti az egész napodat, hatással van a munkahelyi teljesítményre, az egészségre, és a szexuális életre is.

A nőknél a kialvatlanság ellenségesség érzetet, depressziót és haragot is kiválthat, valamint növeli a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Ha szeretnél jól aludni, fogadd meg a következő tippeket.

1. Szüntesd meg a zavaró zajokat

A párod horkolása, az utcai zajok következtében érzékeid nem tudnak kikapcsolni. Lefekvés előtt szabadulj meg a kellemetlen hangoktól, ne nézz zajos akciófilmet, inkább hallgass nyugtató, kellemes zenét, ami ellazít és megnyugtat.

2. Készítsd fel a tested

Próbáld ki lefekvés előtt a következő progresszív relaxációs technikát, amelyet alvásközpontokban is alkalmaznak az alvászavarban szenvedő betegeknél. Kezdd a lábujjaknál: hajlítsd be őket lassan, majd tartsd meg a helyzetet, közben számolj hétig magadban, és lazíts. Ezután haladj végig minden izomcsoportodon, egészen a lábujjaktól a nyakadig, feszítsd meg az izmokat, majd hagyd, hogy ellazuljanak. Mire a végére érsz, minden porcikád nyugodt és relaxált lesz.

3. Jegyzetelj

A napi rutin hatással van arra, milyen jól alszol. Vezess alvásnaplót, és jegyezd fel a legfontosabb dolgokat nap mint nap. Írd fel, mennyi kávét iszol, mikor és milyen sportot űzöl, mit eszel, milyen hangulatban fekszel le aludni, hogy alszol, milyen kedvvel ébredsz, és hány órát tudtál pihenni. A naplóból láthatod majd, hogy a napi tevékenységeid, és az elfogyasztott táplálékok milyen hatással vannak az alvásodra, így befolyásolni tudod azt. Jó ötlet egy alvásszakértővel is konzultálnod.

, Image: 10387818, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Free

4. Hűtsd le a hálót

Az ember könnyebben elalszik, és nyugodtabban tud pihenni, ha a hálószobában kellemesen hűvös a levegő. A meleg miatti éjszakai izzadás, és a hőhullámok megnehezítik a nyugodt pihenést. Lefekvés előtt szellőztess, a vastag paplant cseréld egy vékony, jól szellőző takaróra, és viselj vékony pamutpizsamát.

5. Kapcsolj ki

Lefekvéskor már ne gondolkodj a nap során veled történteken, inkább próbáld meg kikapcsolni az agyad. Idézz fel kellemes élményeket, szép tájakat, vagy gondolj egy kedves, nyugtató dallamra. Ezzel lelassítod az agyad zakatolását, és szépen lassan álomba fogsz szenderülni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X