Főoldal > EGÉSZSÉG > Duzzadt szemek? Ezek lehetnek az okok

Duzzadt szemek? Ezek lehetnek az okok

duzzadt szemegészségkarikás szemlátáspuffadt szemszemszemhéj
0

Írta:

Gyakran duzzadtak, táskásak a szemeid? Ez nem csupán szépséghiba, hanem számos oka lehet annak, ha reggelente püffedt, karikás szemek néznek vissza rád a tükörből.

Szembetegségek

A szem különböző megbetegedései akár duzzanat formájában is jelentkezhetnek. Ez általában nem egyedüli tünetként fordul elő, hanem fokozott váladékozás, viszketés, esetleg látásromlás is utalhat szemproblémákra. Érdemes utánajárnod a dolognak, hiszen egy alapos szemvizsgálat még akkor is javasolt évente, ha semmi panaszod nincs, de ha  vannak, akkor végképp nem odázhatod el a szemészed felkeresését.

Kontaktlencse-használat

Ha kontaktlencsét viselsz, könnyen szembesülhetsz a fenti tünettel. Különösen kezdj el gyanakodni, ha épp mostanában váltottál egy új márkára, illetve más kontaktlencse-folyadékot kezdtél használni. Persze a helytelen használat is okozhat problémákat: ha túlhordod, nem megfelelő módon ápolod a lencséidet, az bizony szemduzzadás formájában is problémát okozhat.

Nem megfelelő szemfestékek

A szem egy igen érzékeny szerv, és mi nők talán abba fektetjük a legtöbb energiát, hogy a szemünket emeljük ki leginkább sminkelés közben. Gondolj csak bele, mennyi kozmetikum érintkezik ilyenkor a szemhéjjal, vízvonalakkal, szempillával. A szemhéjpúderektől kezdve a szemceruzán át egészen a szempillaspirálig rengeteg mesterséges anyagot kenünk a szemeinkre. Ezekkel többnyire nincs is probléma, ám ha a kozmetikum szavatossága lejárt, vagy egész egyszerűen csak allergiásak, érzékenyek vagyunk valamelyik összetevőre, az könnyen szemduzzadás formájában jelentkezhet.

42420961 - brown eye makeup. perfect beauty eyebrows

Kialvatlanság

A leggyakoribb oka a fáradt, duzzadt szemeknek természetesen a kevés alvás. Ne csodálkozz, ha duplájára van dagadva a szemhéjad, és hatalmas, sötét karikák éktelenkednek a szemed alatt, ha nem aludtál legalább 7-8 órát egyhuzamban. Ilyenkor nem tehetsz mást, mint mented a menthetőt: mosd meg arcodat jéghideg vízzel, vágj félbe egy nyers krumplit, és nyomd rá néhány percig. A jó hír az, hogy a duzzanat csökkenni fog, a rossz pedig az, hogy a fáradtságod már kevésbé.

Betegségek

Az allergia mellett egyéb más betegségek is jelezhetnek úgy, hogy duzzadt szemekre ébredsz. A csökkent máj-, pajzsmirigy-, veseműködés következtében a szervezetben telítődnek folyadékkal a szövetek közti részek, így a szem alatti táskák, illetve a szemhéj is. De vashiány következménye is lehet a karikás szem: ha ugyanis kevés vas jut a szervezetbe, az vérellátási zavarokhoz vezethet, aminek következtében a szem alatti terület sem jut elegendő oxigénhez. Ennek pedig egyenes következményei a táskák kialakulása. Ha minden egyéb lehetőséget kizártál tehát, nem árt egy alaposabb kivizsgálásnak is alávetni magad, hogy kiderüljön, mi is okozhatja a szem gyakori püffedését.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X