Főoldal > EGÉSZSÉG > A vitaminokban gazdag mizuna

A vitaminokban gazdag mizuna

egészségfűszermizunasalátavitaminzöldség
0

Írta:

Néhány éve még az év legtrendibb alapanyagának is megválasztották a mizunát, mely zöldség igencsak egzotikus és jellegzetes ízzel bír. Japánban mustárként vagy kiotói vízizöldként emlegetik, idehaza pedig sárkányfogó salátaként is ismert.

Karakteres ízvilág

A kínai eredetű salátaféle, a káposztafélék családjába tartozik. Aromás, kissé borsos, csípős ízzel rendelkezik. Ha jó helye van, nagyon gyorsan nő és rengeteg levelet hoz, melyek hosszúak, erősen szeldeltek, cakkos szélűek. Akár te magad is próbálkozhatsz a termesztésével, mert nem egy igényes növény. Csak jó táptalajra és megfelelő mennyiségű tápanyagra van szüksége. Kedveli a napfényt, de a félárnyékos helyen is vígan eléldegél.

Vitaminokban gazdag

C-vitaminban, E- és K-vitaminban is bővelkedik ez a rukkolához hasonló zöldség. Magas a vas- és foszfortartalma, valamint kalciumban, magnéziumban, folsavban, béta-karotinban és káliumban is gazdag. Élelmi rostból is jelentős mennyiséget tartalmaz, így az emésztésed rendben tartásához is hozzájárul, és még az ideális súlyodra is vigyáz.

58963526 - mizuna vegetation in basket on wood background

Immun-barát

Rendkívüli immunerősítő hatással rendelkezik, gazdag a rákmegelőzésben fontos szerepet játszó úgynevezett glükozinolátokban. Az immunrendszer védelméről sokat hallani. Fontos, mert a legyengült immunitásra valamilyen allergiás reakcióval válaszol a szervezet, így könnyen behatolnak a kórokozó baktériumok és vírusok, hamarabb jönnek a betegségek. A mizuna fogyasztása során a megelőzés és a védelem is biztosítva van.

Fogyasztási tippek

Jó hír, hogy nagyon sokféleképpen felhasználhatod a konyhában. Elsősorban salátákba érdemes felhasználni, mivel nyersen fogyasztva a legegészségesebb. De párolva és főzve is ehető. Főzés során a spenóthoz hasonlóan összeesik, így ezt kevésbé ajánlott, de ha sok van belőle, ez a fajta felhasználás is hasznos lehet, bár a hűtőben is eláll több napit. Húsok és halak mellé is ajánlott, de túrókrémbe vagy sajtkrémbe is lehet néhány szálat beleaprítani. Sokat semmiképp, mert a karakteres íz könnyen lehet kedvezőtlen kombináció.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X