Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezekkel a módszerekkel gyerekjáték az immunerősítés

Ezekkel a módszerekkel gyerekjáték az immunerősítés

egészségétkezésimmunerősítésimmunrendszerlevegőmozgássporttakarítástavaszvitamin
0

Írta:

Itt a tavasz, ám tévedsz, ha azt hiszed, most már minden betegségnek búcsút inthetsz. Bár a durvább vírusok és fertőzések már visszavonulót fújtak, de az átmeneti időszak is tartogat váratlan meglepetéseket, már ami az egészségedet illeti. Ne feledkezz meg az immunerősítésről most sem.

Pótold a vitaminokat

A nyári, őszi, de még a tél eleji időszakot is jobban viseli a szervezet, mint a tél végi, tavaszi hónapokat. Ennek oka az, hogy a vitaminkészletek ekkorra végérvényesen kiürülnek. Nincs mit tenni, a megcsappant raktárakat pótolni kell, hogy ne döntsön le a lábadról a tavaszi fáradtság. A természetes vitaminforrásokat muszáj vitaminkészítményekkel is kiegészítened még ebben az időszakban.

Tölts minél több időt a szabadban

A fáradtság és a betegségekre való hajlam nem csupán a C-vitamin hiányából adódik, de a D-vitamin hiányát is megsínyli a szervezet. A hosszú téli hónapok ugyanis nem tartogatnak számunkra elegendő napfényt. Amellett, hogy mesterséges módon pótolod a D-vitamint, tölts minél több időt a szabadban, szervezz hétvégére kirándulásokat, bringatúrákat, szabadidős tevékenységeket, és töltődj fel napfénnyel.

Öltözz rétegesen

A tavaszi megfázások sokszor a nem megfelelő öltözködésből is fakadnak. Az átmeneti, kiszámíthatatlan idő ugyanis sokszor óráról órára változhat, így a túl lenge öltözék, de a beöltözöttség is orrfolyáshoz, torokfájáshoz vezethet. Fontos, hogy öltözz rétegesen, amiből tudsz levetni, és visszavenni egyaránt. Legyen nálad egy váltópóló minden esetben, így, ha fázol, magadra kaphatod, ha viszont beleizzadtál, ki tudod cserélni, hogy a nedves pólóban ne hűlj meg. Egy lenge sál pedig minden esetben elfér rajtad, hiszen a torokfájás legtöbbször ilyen banális okok miatt alakul ki.

29056120 - amazed woman looking in colorful vitamins from saucepan

Járd a piacokat

… és kutass friss zöldségek és gyümölcsök után. Bár a nagy dömping általában a májusi időszak, már márciustól fellelhetőek a friss növények a zöldségesstandokon. A fóliasátraknak hála már hozzájuthatsz friss salátához, retekhez is. Persze a bevásárlóközpontokban jóval szélesebb a kínálat, ám azon tényleg érdemes elgondolkodnod, hogy friss, bio, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő termékeket választasz, viszonylag szűkebb kínálatban, vagy mesterségesen érlelt növényeket.

Csinálj nagytakarítást

Bár elsőre talán furcsának tűnik az immunerősítéshez a nagytakarítást sorolni, de sokkal több közbe van a tiszta lakásnak az egészséghez, mint gondolnád. Persze a heti porszívózás, portörlés, felmosás is lényeges, de a tavasz beköszöntével érdemes mindent alaposan átsuvickolnod és fertőtlenítened. A kárpitokban, szőnyegekben, függönyökben megbúvó kis kórokozókat száműzd mihamarabb az otthonodból.

Sportolj

Az egyik leghatékonyabb immunerősítő tevékenység a sport, ehhez kétség sem férhet. A lengébb ruhadarabok általában ilyenkor elég nagy motivációt nyújtanak még azok számára is, akik egyébként nem szívesen mozdulnak meg. De sokat tehetsz egészségedért, és a betegségek elkerüléséért, ha sokat sétálsz, vagy biciklizel, akár minden nap a munkahelyedre. Ha a szabadban mozogsz, sokkal élvezetesebbé és könnyebbé válik mindenfajta mozgás.

Fotó: 123RF

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X