Főoldal > EGÉSZSÉG > Mi az igazság a kávéról? Egészséges vagy káros?

Mi az igazság a kávéról? Egészséges vagy káros?

egészségfekete italkávékávézáskoffein
0

Írta:

A legtöbb ember kávézik, mert szereti az ízét, hatását és a kávézás rítusát, de nem tudják, kedvencük pozitív vagy negatív hatással van-e a szervezetükre. Az utóbbi évek kutatásait foglaltuk most össze.

A kávé egészségügyi előnyei

Cukorbetegség:

Egy tanulmány során 14 000 embert vizsgáltak Finnországban, ahol a legnagyobb az egy főre jutó kávéfogyasztási arány. A kutatók megállapították, hogy azok a nők, akik napi 3-4 csésze kávét fogyasztottak, 29%-kal csökkentették a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A férfiak esetében ugyanez a szám 27% volt. Az okokban nem biztosak a kutatók, de a legtöbben a kávéban lévő antioxidánsoknak tulajdonítják a hatást.

Rákellenes:

Egy japán tanulmány, mely során 90 000 embert kísértek figyelemmel 10 éven keresztül, kimutatta, hogy akik naponta kávéztak, a májrák esélye a felére csökken. Német tudósok közben azonosítottak egy vegyületet a kávéban, ami megakadályozza a vastagbélrák kialakulását.

Parkinson-kór ellen:

Kutatók egy csoportja Hawaiin felfedezte, hogy azoknál a 30 év feletti férfiak, akik legalább egy csésze kávét ittak minden nap, a Parkinson-kór esélye feleakkora volt, mint a nem kávézók között. A kávéban lévő koffein segíti a dopamin felszabadulását, mely fontos a megfelelő mozgás fenntartásához.

Epekő ellen:

Egy amerikai tanulmány során 46 000 férfit vizsgáltak, aki napi 2-3 csésze kávét fogyasztott, annál a vizsgálat 10 éve alatt 40%-kal kisebb eséllyel alakult ki epeköve. A kutatók véleménye szerint a koffein vízhajtó hatása segíti kipucolni az oda nem illő anyagokat.

43770201 - cup of coffee on table in cafe.

A kávé káros hatásai

Szívroham és stroke:

Folyamatos vita zajlik a tudósok körében a kávéfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek kapcsolata miatt. Egy görög tanulmányban 3000 embert vizsgáltak meg és a kávéfogyasztók szervezetében több gyulladásra utaló jelet is találtak. A Harvard kutatói pedig összefüggést találtak a kávéfogyasztás és a koszorúér-betegségek kapcsán. Az emberek egy csoportjának szervezetéből hiányzik egy enzim, mely a koffein lebontásáért is felelős. Nekik a koffein tovább marad a szervezetükben, hosszabb ideig tartja magasan a vérnyomást, ez pedig krónikus betegségeket okozhat.

Rheumatoid arthritis:

Egy finn kutatás során 19 000 emberből a 4 vagy több csészét fogyasztók körében gyakrabban fordult elő a rheumatoid arthritis.

Csontritkulás:

Egy kaliforniai tanulmány keretein belül 980 menopauzán átesett nőt vizsgáltak. A két vagy több csészét fogyasztó nők nagyobb eséllyel szenvedtek csontritkulásban. Miért van ez? A koffein vizelethajtó hatása miatt a kalcium gyorsabban kiürült az ő szervezetükből.

Akkor egészséges vagy káros a kávé?

A legtöbbünk számára a kávé egy remek reggeli ital, vagy egy jó ok egy kis feltöltődésre. Az emberek nagy többsége számára nem jár veszéllyel a kávéfogyasztás, azt azonban hozzá kell tenni, hogy egyénenként eltérő, a szervezet mennyire tolerálja a koffeint.

Fotó: 123RF

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X