Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért ne köpd ki többé a szőlőmagot!

Ezért ne köpd ki többé a szőlőmagot!

antioxidánsgyümölcsmagszőlőszőlőmagvitamin
0

Írta:

Sokan a vérbeli szőlőrajongók közül is rosszul vannak a gondolattól, hogy ráharapjanak egy-egy apró magra. Éppen ezért választják inkább a mag nélküli szőlőt – ezzel szemben az egészségtudatos emberek inkább a magos változatot.

A szőlőmagoknak ugyan kesernyés az íze, mégis sok problémán képesek segíteni, tudd meg, mik ezek.

Depresszió ellen

Egy 2010-ben végzett vizsgálat során a patkánykísérletek alatt bebizonyosodott, hogy a szőlőmagban található proanthocyanidins vegyület növeli a szerotonin és dopamin szintet az agyban. A kutatók szerint a vegyület pont annyira hatékony volt, mint a depresszió ellen felírt gyógyszerek, antidepresszánsok.

Súlyfelesleg ellen

A szőlőmagban található bizonyos vegyületek segítenek elkerülni a zsír felhalmozódását illetve a már meglévő felesleg leadását. Egy 2003-as tanulmány szerint a mag összezúzódásakor felszabaduló enzimek gátolták a zsír felszívódását a szervezetben.

Rák ellen

A proanthocyanidins és egyéb vegyületek, melyek a szőlőmagban találhatók, komoly segítséget jelenthetnek a rák elleni harcban. A szakértők azonban hozzáteszik, hogy sokkal több vizsgálatot kell még végezni ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni az összefüggést.

17959046 - juicy green grapes - macro shot of cut berries on white background

Visszér ellen

Próbálsz hatékony megoldást találni a fájó és csúnya visszerek ellen? Amikor legközelebb szőlőt nassolsz, a magokat is fogyaszd el nyugodt szívvel. A már említett proanthocyanidins vegyület javítja a vérkeringést és erősíti az ereket. Egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy a szőlőmag lábdagadás esetében is hatásos.

Szívvédő

Nem csupán a visszerek szánára hasznos a proanthocyanidins vegyület, hanem a szív számára is igen hasznos. Többek közt csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedés kockázatát. Mindezek mellett úgy tűnik, hogy a szívroham előfordulási esélyét is minimalizálja az aprócska mag.

Öregedéslassító

Mindannyian tudjuk, hogy a gyümölcsök igazán jó antioxidánsok, segítenek a fiatal, rugalmas bőr megtartásában. Az antioxidánsok képesek a szabad gyökök lekötésére, vagyis a sejtkárosodást csökkentik. Kutatási adatokból tudjuk, hogy a szőlőmag erősebb antioxidáns mint a C- és E-vitamin.

Gyulladás ellen

A szervezetben fennálló krónikus gyulladás komoly egészségi károkat képes okozni, például ízületi gyulladást, cukorbetegséget, szív- és érrendszeri problémákat és rákot, célszerű minél hamarabb megszüntetni. Antioxidáns tulajdonságai miatt a szőlőmag hatékony gyulladáscsökkentő, célszerű tehát legközelebb elrágcsálni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X