Főoldal > EGÉSZSÉG > Vitaminok, amikkel légy óvatos!

Vitaminok, amikkel légy óvatos!

antioxidánsegészségimmunrendszervitaminvitamin-túladagolás
0

Írta:

Ha meghalljuk a vitamin szót, szinte kivétel nélkül mindannyian az egészségre asszociálunk. Ez azonban nem mindig helytálló, ugyanis vannak olyan vitaminok, amelyek nagy mennyiségben fogyasztva akár immunrendszerünk, egészségünk ellen is fordulhatnak.

D-vitamin

A D-vitamin egy nagyon fontos vitaminunk, ami hozzájárul az egészséges csontozathoz, de még az aknémentes, tiszta bőrhöz is. Zsírban oldódó vitamin lévén azonban nem nehéz túladagolni, ha nem figyelünk oda kellőképpen. Ez azért veszélyes, hiszen felhalmozódása növeli az érelmeszesedés kockázatát. Szintetikus formában érdemes kúraszerűen télen pótolni a D-vitamint, a melegebb hónapokban viszont természetes formában juttassuk szervezetünkbe a megfelelő mennyiséget: tartózkodjunk sokat napon, fogyasszunk sok tejterméket, halat, tojást.

B-vitaminok

A B-vitaminok tabletta formájában való pótlásával csínján kell bánni. Kutatások igazolták, hogy azoknál az embereknél, akik évekig, szintetikus formában, napi rendszerességgel pótolták a B-vitaminokat (elsősorban a B6- és B12-vitaminokat), azoknál jóval nagyobb eséllyel diagnosztizáltak rákot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a B-vitaminok daganatos megbetegedéseket okoznak, viszont túlzott mennyiségben fogyasztva már veszélyesek. Érdemes inkább B-vitaminban gazdag étrendet követnünk, és szintetikus formában csak kúraszerűen szedni ezeket a vitaminokat.

75795289 - bottles of sport nutrition and healthy food containing a lot of protein for sports people

E-vitamin

Az E-vitamin remek anitoxidáns, ami nem csak rák, de a korai öregedés kiváló ellenszere. Mivel azonban zsírban oldódik, a felesleg nem távozik a szervezetből, emiatt érdemes csak orvosi felügyelet mellett szedni, és akkor is csak kúraszerűen. Azoknál ugyanis, akiknél túladagolás lép fel, nem csak rövidebb élettartamot, de jóval rosszabb életminőséget is jósolnak a kutatók. Mindenképpen konzultálj kezelőorvosoddal, mielőtt belevágnál egy E-vitamin kúrába.

A-vitamin

Amilyen jót tesz az A-vitamin a bőrnek, hajnak, látásnak, körmöknek, annyira veszélyes lehet, ha túl sokat juttatunk belőle a szervezetünknek. Ekkor ugyanis bőrgyulladás, hajhullás, csontkinövés is jelentkezhet, de magzatkárosító hatásai is ismertek. Túladagolása olyannyira összezavarhatja a szervezet védelmi rendszerét, hogy ugyanúgy korai halálozáshoz vezethet a vitamin túlzott mennyiségű fogyasztása, mint az E-vitaminnál.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X