Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért fogyassz rendszeresen kurkumát

Ezért fogyassz rendszeresen kurkumát

antioxidánsbetegségegészségétkezésfűszergyógyuláskurkuma
0

Írta:

A kurkuma az egyik legegészségesebb fűszer, amit érdemes minél gyakrabban fogyasztani, mert rengeteg jótékony hatása van.

Könnyebb a fogyás

Nem csodatevő (fű)szer, de segíthet a diétás erőfeszítésekben. A kurkumában lévő kurkumin bevitelére a legjobb módszer a több curry fogyasztása.

Segíthet az ízületi gyulladásoknál

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin képes a fájdalmat, a duzzanatot enyhíteni. Fekete borssal együtt fogyasztva könnyebben felhasználja a szervezet. Ám vigyázz, mert a túlzott bevitele gátolhatja a vasfelszívódást, ami kulcsfontosságú a vörösvértestek oxigén szállításában.

Javíthat a hangulaton

A testben lévő gyulladások a depresszió kialakulásában szerepet játszhatnak. 2014-ben 56 páciensnél 8 héten keresztül tesztelték a kurkumát és megerősítést nyert, hogy segít az ilyen betegségek kezelésében.

Csökkentheti a vércukorszintet

A kurkuminnal végzett kutatások azt sugallják, hogy a vércukorszint alakulását is szabályozza. Így a diabétesszel összefüggő, komoly és komplikált egészségügyi probléma kialakulását is megelőzheti.

curcuma

Befolyásolja az Alzheimer-kór kialakulását

Indiában arányaiban jóval kevesebben bajlódnak ezzel a betegséggel, mint Európában vagy az Egyesült Államokban. A különbségek összetettek, de tény, hogy a kurkuma kiemelt fontosságú az indiai gasztronómiában.

Elősegítheti a rák megelőzését

Itt is a gyulladáscsökkentés a lényeges. A kísérletek azt sugallják, hogy megakadályozhatja a betegség kialakulását, illetve csökkenti a rák terjedési ütemét és hatékonyabbá teszi a kemoterápiát.

Csökkentheti az emésztési zavarokat

Az irritáblils bél szindróma (IBS), illetve a gyulladás bélbetegségek sokak életét megnehezítik. Az Egyesült Királyságban végzett kísérleti tanulmány szerint a kurkuma enyhít ezeken a problémákon.

Javíthat a koleszterinszinten

Úgy tűnik, hogy a kurkuma csökkenti a vérben keletkező zsírfajták, az úgynevezett trigliceridek számát. Amik akkor keletkeznek, ha több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit felhasználunk, ez pedig idővel lerakódásokhoz, majd súlyosabb betegségekhez vezethet.

Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az Egészségügyi Világszervezet szerint ez okozza a legtöbb ember halálát. 121 beteg bevonásával végzett vizsgálat során kiderült, hogy rendszeres kurkuma adagolással kevésbé valószínű a szívroham. A gyulladáscsökkentő hatás pedig mérsékeli az artéritás megbetegedések esélyét.

Blokkolja a veszélyes molekulákat

A kurkuma megszelídítheti a szabad gyökök néven ismert instabil oxigénmolekulákat. Idővel ezek miatt alakulhatnak ki érrendszeri problémák, vagy tumor növekedések és az öregedésben is elsődleges szereppel bír.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X