Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezt történik, ha abbahagyod a fogamzásgátlót

Ezt történik, ha abbahagyod a fogamzásgátlót

egészségfogamzásgátlógyógyszerhormonnőgyógyásztablettaterhesség
0

Írta:

Abba akarod hagyni a tablettát? Mielőtt a nőgyógyászoddal is konzultálnál erről, nem árt tudnod, hogy mi is történik ezután!

A hormonális fogamzásgátló tabletta mesterséges módon juttatja a testedbe a megfelelő mennyiségű ösztrogént és progeszteront annak érdekében, hogy menstruációs ciklusod rendben legyen. A legtöbbször azért szednek a nők nőgyógyász által felírt tablettákat, hogy elkerüljék a többi fogamzásgátlót (gyűrű, pesszárium, óvszer), ám az is lehetséges, hogy méhciszták, méhpolipok, hormonális gondok vagy más nőgyógyászati problémák állnak az antibébi tabletta szedésének hátterében.

A menstruáció után, a következő havi periódusod előtt kell abbahagynod a tablettát. Persze, bármelyik nap befejezheted a szedését, de a ciklusod akkor lesz nagy valószínűséggel rendben, ha a teljes levéllel beszeded a gyógyszert, majd a menstruációd után nem kezded el a következő adagot, mint korábban.

Mindenképpen konzultálj személyesen is a nőgyógyászoddal, mielőtt abbahagynád a hormonális fogamzásgátlót.

Erre számíts, ha abbahagyod a gyógyszerszedést.

1. Nem jutnak mesterséges hormonok a szervezetedbe

Az agy „ébresztő” jeleket küld a petefészeknek, hogy maga kezdje el termeli a természetes hormonokat, ami a későbbiekben erős(ebb) ovulációt, azaz peteérést fog eredményezni. Ez abban nyilvánulhat meg, hogy a vérzésed, az alhasi fájdalmaid, valamint a hormonális változásaid erősebbek és fájdalmasabbak lehetnek, mint korábban, a gyógyszerszedés mellett voltak.

2. A menstruáció előtt rossz lehet a közérzeted 

A mesterséges hormonok remekül szinten tudják tartani, de gyakori, hogy aki nem szed tablettát, az jobban megszenvedi a menstruációt. Ez nem mindenkinél van így, de a kutatások szerint a fogamzásgátlót szedők kevesebb mellékhatással élnek együtt. A rossz közérzet mellett köztes vérzés, mellfájdalom, vérnyomás- és vércukorszint-ingadozás, fejfájás stb. jelentkezhet, de ezek a „mellékhatások” is mindenkinél mások.

45660018 - young woman with contraceptive pill

3. Pattanásaid lehetnek

Persze, csak ideiglenesen, ne aggódj. Amint abbahagyod a tablettát, a mesterséges hormonok nem befolyásolják a természetes tesztoszteronszintet, ezért a női test kis mértékben termelni kezdi azt. A pattanások, aknék és az egyéb bőrfelszíni gyulladások a fogamzásgátló befejezése után 3-4 hónap alatt el szoktak múlni.

4. Bármikor teherbe eshetsz 

A legtöbb nőgyógyász 2-3 hónapra becsüli a természetes menstruációs ciklus visszaállását, viszont már a tabletta abbahagyása utáni héten is teherbe eshetsz. A mai fogamzásgátlók olyan kevés hormont tartalmaznak, hogy már akkor is teherbe eshetsz, ha véletlenül egy tablettát kihagysz.

Amennyiben babát tervezel, fontos tudod…

  1. A legtöbb nőgyógyász pár hónap várakozást ajánl, hogy a ciklusod beálljon. Ha viszont a tabletta abbahagyása után azonnal terhes leszel, az sem okoz orvosilag problémát.
  2. Amint befejezed a tablettát, kezdj el kismamavitamint szedni! Olyan vitamincsomagot keress, ami többféle B-vitamint és folsavat is tartalmaz, hiszen ezek védik, támogatják a magzat megfelelő fejlődését és a sejtképződést.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X