Főoldal > EGÉSZSÉG > Mogyoróvaj vs. mandulavaj – Melyik az egészségesebb?

Mogyoróvaj vs. mandulavaj – Melyik az egészségesebb?

diétaegészségétkezésmandulavajmogyoróvajproteintranszzsírvitamin
0

Írta:

A jó öreg mogyoróvaj egyeduralmát többek között olyan különleges vajfélék kezdik megdönteni, mint a mandulavaj. De vajon tényleg egészségesebb is vagy csak trendi?

A különböző olajos magvakból készült vajak habár külföldön jóval népszerűbbek, itthon is egyre inkább kezdik felfedezni az egészségtudatos életmódot folytatók. Utánajártunk, hogy vajon a jóval drágább mandulavaj valóban egészségesebb-e, vagy csak egy újabb ideig-óráig tartó trendről van szó?

Kalóriatartalom

Egy evőkanálnyi mogyoró– és mandulavaj szinte pontosan ugyanannyi (120) kalóriát tartalmaz, tehát ebben nincs különbség. Ennek ellenére jobb, ha odafigyelsz, mennyit teszel belőlük a müzlid vagy pirítósod tetejére, ugyanis egyáltalán nem számítanak az alacsony energiatartalmú ételek közé. Napi 1-2 evőkanálnyinál ne fogyassz belőlük többet!

Győztes: Döntetlen

Egészséges zsírok

Az olajos magvak mindegyike magas zsírtartalommal rendelkezik, de ez persze nem jelenti azt, hogy fogyasztásuk káros lenne az egészségedre nézve. A magyarázat pedig egyszerű: egyszeresen telített zsírokat tartalmaznak, melyek kifejezetten jótékonyak, hiszen többek között csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét és megelőzik a vércukor ingadozását. Ennek a mennyiségében azonban eltér a két vajféle: két evőkanál mandulavaj ugyanis nagyjából 25%-kal több „jótékony” zsírt tartalmaz, mint ugyanennyi mogyoróvaj. Ráadásul sajnos ez utóbbi kétszer annyi többszörösen telített zsírt rejt, ami nagyobb mennyiség fogyasztása esetén növeli a koleszterinszintet és hajlamosabbá tesz a szív- és érrendszeri betegségekre.

Győztes: Mandulavaj

Vitaminok és ásványi anyagok

Mindkét vajféle gazdag biotinban, káliumban, cinkben és magnéziumban is. Összességében azonban ismét a mandulavaj áll nyerésre, hiszen háromszor annyi E-vitamint, kétszer annyi vasat és hétszer (!) annyi kalciumot tartalmaz, mint a mogyoróból készült társa. Gyakorlatilag egy evőkanál mandulavajjal elfogyasztásával biztosítható a napi E-vitamin bevitel 30%-a, azt pedig nyilván te is tudod, hogy ez a vitamin hatékonyan semlegesíti a káros szabadgyököket, és rendkívül fontos szerepet játszik a bőr, az idegek, a vérkeringés és a szívműködés egészséges működésében.

Győztes: Mandulavaj

50107459 - homemade almond butter and milk

Rostok

A rostok fogyasztása koleszterincsökkentő hatású, és segít, hogy sokáig úgy érezd, tele van a pocakod, ezáltal könnyebb megtartanod az álomalakod, vagy épp leadnod azt a néhány fölösleges kilót. Szerencsére minden olajos mag tartalmaz belőlük eleget, ám ebben a tekintetben is a mandulavajat kell kikiáltanunk győztesként a két evőkanalanként 3,3 grammnyi rosttartalmával. Ugyanennyi mogyoróvajban mindössze 1,6 gramm található.

Győztes: Mandulavaj

Protein

A magokból készült vajak remek növényi fehérjeforrást jelentenek, ha valaki például vegetáriánus vagy vegán életmódot folytat. Ebből a tápanyagból meglepő módon a mogyoróvaj kecsegtet némi többlettartalommal: egy adagban 7,1 gramm van, míg a mandulavajban mindössze 6,7 gramm. Hogy jobban érzékeljük ezt a mennyiséget, egy tojás 6 gramm fehérjét tartalmaz.

Győztes: Mogyoróvaj

Cukor

Ez egy kicsit csalóka lehet, ugyanis bár a mandulavajnak alacsonyabb a cukortartalma, általánosságban a természetes (és nem bolti) mogyoró- és mandulavaj egyaránt szénhidrátszegénynek számít. Vannak azonban a bolti változatok között olyanok, amik hozzáadott cukrot tartalmaznak, ezért ha nem tudod otthon elkészíteni, akkor mindenképpen ellenőrizd a címkét, és csak olyat vásárolj, aminek az összetevői között nem szerepel semmilyen édesítőszer, hidrogénezett olaj, transzzsír vagy bármilyen mesterséges adalékanyag.

Győztes: Döntetlen

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X