Főoldal > EGÉSZSÉG > Így lehetnek fehérebbek a fogaid

Így lehetnek fehérebbek a fogaid

almasavcitromegészségfogfogápolásfogfehérítésszépségszódabikarbonazeller
0

Írta:

Ki ne szeretne csillogó hófehér fogakat?! Vannak apró trükkök, házi praktikák, amikkel eredményes lehetsz. Egy dolog azonban mindegyik eljárásra igaz: csak mértékkel!

 Köztudott, hogy a kávé, a vörösbor, a tea, a szénsavas üdítők és a dohányzás mind-mind elszínezhetik a fogakat. Sokak számára a genetika is ellenség lehet, hiszen a fogak fehérségét öröklött tényezők is befolyásolhatják. Hogy veheted fel a harcot a sárga, kevésbé vonzó fogak ellen? Hoztunk pár egyszerű, de annál hatékonyabb házi praktikát!

A hatásos fegyver: almasav

A házilag kivitelezhető fogfehérítés titka az almasav. Az almasavat kinyerhetjük például eperből, és némi szódabikarbóna segítségével megszabadíthatjuk fogaink felszínét a bor, a kávé, a tea és az üdítők okozta elszíneződésektől.

A recept: turmixolj le 2-3 darab epret, és keverj el benne egy csapott teáskanál szódabikarbónát. Fogkefével kend fel a fogak felszínére, hagyd hatni 5 percig, majd mosd le.

Bánj óvatosan a citrommal

Mivel a citromsav igen erőteljesen marja a fogzománcot, és a kalciumot is kivonja a fogakból, csak ritkán alkalmazd fehérítésre.

A recept: A citrom héjának belső felével dörzsöld át óvatosan a fogaidat. A másik módszer, ha egy fél citromot belefacsarsz két deciliter vízbe, majd ezzel öblögetsz néhány percig. A citromos fehérítést követően körülbelül húsz percig ne moss fogat!

32893912 - woman showing her perfect straight white teeth.

Zeller

A zeller nem csupán egészséges, de fogyasztásával a csillogó mosoly is garantált. A ropogós zöldség harcba száll a kórokozókkal, valamint fokozza a nyáltermelődést, így segít eltünteti a fogakon megjelent elszíneződéseket.

A recept: Egyszerűen étkezés után rágcsálj el egy szál zellert.

+1, ami sosem hagy cserben: a szódabikaróna

Egy teáskanál szódabikarbónát keverj drogériában kapható fogporhoz, majd ezzel hetente egyszer moss fogat! Gyönyörű fehérré varázsolja a fogaidat, és még a fogkövet is eltávolítja.

Tudtad?

  • Az ősi ayurvedikus gyógyászatban mindenfélére használták a kurkumát, és egy ideje már köztudott, hogy a fogak fehérítésére is alkalmazható.
  • A zöld tea nemcsak egész testünkre lehet áldásos hatással, de a fogaink fehérségét is fokozhatja. A téli hidegben különösen jó ötlet lefőzni egy nagy kancsóval.
  • A narancshéj belső oldala nagyszerű fogfehérítő. Egyszerűen csak dörzsöld át vele a fogaidat!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X