Főoldal > EGÉSZSÉG > Most kiderül, érdemes-e zellerlét fogyasztani

Most kiderül, érdemes-e zellerlét fogyasztani

diétaegészségemésztésfogyáskalóriasmoothievitaminzellerzellerlézöldségzöldséglé
0

Írta:

Az Instagram új sztárja csak mutatós, vagy egészséges is?

2018 egyik új ételtrendje nem más, mint a zellerlé. Miranda Kerr, szupermodell és Busy Philipps, színésznő is erre esküszik, a #celeryjuice pedig igen népszerű hashtag lett az Instagramon, a lenyűgözően zöld színű lével elképesztő mennyiségű lájkot lehet begyűjteni. Nem véletlen, hogy egyre többen cserélik le még a kedvenc reggeli smoothie-jukat is zellerlére. De vajon tényleg egészséges választás?

Miért a zellerlé?

A zeller hihetetlenül egészséges zöldség, nemcsak enzimekben és antioxidánsokban bővelkedik, de tele van olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, mint az A-, a B6-, a C-, a K-vitamin, a folsav, a kalcium, a magnézium, a nátrium, a vas és a kálium. Egy szár zeller lényegében felér egy jó minőségű multivitamin tablettával. Ráadásul gondoskodik a megfelelő hidratációról, hiszen a zöldség nagy része vízből áll. Kalóriatartalma pedig igen alacsony, 100 grammjában, fajtától függően, 6-20 kcal található. Bármilyen egészséges is, sokan nem kedvelik a zellerszár fás állagát, emiatt kezdték el lé formájában fogyasztani. Így azonban veszít értékes rosttartalmából.

Milyen előnyökkel jár a zellerlé fogyasztása?

A zeller támogatja szervezetünk egészségét, a szívünktől egészen a májunkig. Phthalide nevű vegyülete csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetben, ezáltal az artériák körüli izmok ellazulnak, garantálva a vérkeringés megfelelő működését és csökkentve a vérnyomást. Magas magnéziumtartalma pedig gondoskodik a kirobbanó energiáról és segíti az izmok regenerálódását az edzések után.  A benne található A-, B- és C-vitamin pedig támogatja a vesék és a máj egészségét. Vizelethajtó hatása miatt eltávolítja a szervezetünkből a méreganyagokat. A bőrt pedig ragyogóvá teszi, magas nátrium-, kálium- és víztartalmának köszönhetően, így búcsút inthetünk a ráncoknak, a fakóságnak, a szárazságnak, sőt még a pattanásoknak is. Azonban eddig alig készült kutatás arról, hogy a zellerlének hasonlóan csodálatos hatása van-e, mint a teljes, nyers zellernek.

Green smoothie with celery, cucumber, spinach, apple and lemon

Van-e bármilyen mellékhatása?

Bár magában hihetetlenül egészséges, bizonyos gyógyszerekkel fogyasztva, mint a warfarin, az acenokumarol vagy egyéb véralvadásgátlók, módosíthatja azok hatásait, így fogyasztása előtt mindenképp egyeztetni kell a kezelőorvossal. A zeller olyan természetes anyagokat tartalmaz, mint az illóolajok, a flavonoidok, a kumarin és a linolsav. A kumarin enzimmel vigyáznia kell azoknak, akik véralvadásgátlót szednek, mivel növeli a vérzés esélyét. K-vitamintartalma miatt pedig azoknak nem ajánlott, akik vérhígítót kapnak, ugyanis sűrűsíti a vért. Fontos továbbá megemlíteni, hogy vannak, akik allergiásak a zellerre. A zellerlé fogyasztása súlyos allergiás reakciót válthat ki számukra, feldagadhat a nyelvük, az ajkuk és a torkuk is.

Hogyan készül a zellerlé?

A zellerlét könnyen elkészíthetjük házilag, csupán egy gyümölcs- és zöldségprésre és 2-3 szár tisztított zellerre lesz szükségünk. Öblítsük le a szárat, majd 1 csészényi aprított zellert turmixoljuk össze 2/3 csészényi vízzel, így másfél pohárnyi lét kapunk, a pép eltávolítása után. Ízesíteni csupán egy kis citromlével és friss gömbérrel kell, amennyiben szükséges. Mivel alig tartalmaz kalóriát, de tele van tápanyaggal, így bármilyen étkezésre kiváló. Amennyiben a rostbevitelünket is emelni szeretnénk vele, azonban célszerűbb inkább nyersen salátába tenni vagy humuszba mártogatva fogyasztani.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X