Főoldal > EGÉSZSÉG > Tényleg használnak a haj, bőr, köröm vitaminok?

Tényleg használnak a haj, bőr, köröm vitaminok?

bőrápolás. bőr szépségegészségerős hajkapszulakörömkörömerősítésszépségvitamin
0

Írta:

Napi 1-2 kapszula beszedésével valóban bársonyos lehet a bőrünk, selymesen fényes a hajunk és erősek a körmeink?

Rengeteg táplálék-kiegészítő ígéri, hogy borsos áron ugyan, de szuperegészségessé teszi a hajunkat, a bőrünket és a körmeinket, már 1-2 hónapos kúrával. Mindannyian szemtanúi lehetünk, milyen csodás eredményeket érnek el a szépségbloggerek kollagén italpor vagy biotin tabletta rendszeres fogyasztásával. A hype ellenére azonban a szépségvitaminok mögött szinte alig van tudományosan bizonyított hatékonyság. Ráadásul a kozmetikusok többsége sem ajánlja a szájon át szedhető termékeket. Vajon a szépségvitamin csupán kidobott pénz, vagy valóban hatásos? Most megtudhatjuk, érdemes-e kollagént, biotint, keratint és más, népszerű pirulákat szedni.

Keratin

A keratin egy strukturális fehérje, amely a haj fő alkotórésze. Hajunk közel 90%-a keratinból áll, de bőrünk és körmünk is jelentős mértékben tartalmazza. A szervezetünk önmaga képes előállítani, a beauty bloggerek mégis esküdnek a keratin tablettára, amelynek erős és fényes hajukat köszönhetik. A lenyelt keratin azonban nem emészthető, így a tabletta valójában több kárt okozhat, mint hasznot.

29332456 - good morning? frustrated young woman looking at her reflection in the mirror and holding hand in hair

Kollagén

A keratinhoz hasonlóan, a kollagén is a szervezetben természetes módon előforduló fehérje, amely leginkább a sima, bársonyos bőrről gondoskodik. Ahogy korral csökken a termelődése, úgy jelennek meg a ráncok. Vajon a kollagénes termékek ezáltal a fiatalság kulcsai? Egy kutatás szerint azoknak a nőknek, akik 2 hónapon át napi 3 kanálnyi kollagénport fogyasztottak, kevésbé volt száraz és ráncos a bőrük. Azonban érdemes tudni, hogy a kollagén, akár étel formájában, akár táplálék-kiegészítőként fogyasztjuk, aminosavakra bomlik le. A szervezet dönt róla, hogy miként hasznosítja az aminosavakat. Kerülhetnek az erekbe, a májba, vagy épp stimulálhatják az agyműködést is, tehát egyáltalán nem biztos, hogy jótékony öregedésgátlóként kerülnek felhasználásra.

C-vitamin

A C-vitamin a legjobb barátunk, hiszen számtalan jótékony hatása van. Mivel elősegíti a kollagén termelődését, így véd az öregedéstől és a bőrrák kialakulásától is. A kollagéntermelés javításáért emelt adag C-vitamint ajánlott szedni, azonban ez a többletmennyiség nem biztos, hogy hasznosul, valószínűleg inkább a vizelettel távozik. Emiatt a kozmetikusok inkább a C-vitamin ampullákat ajánlják, amelyeket közvetlenül a bőr szív fel.

Biotin

A biotin, avagy más néven a B7-/ H-vitamin, egy vízben oldódó vitamin, amely az úgynevezett B-komplex csoportjába tartozik. Nélkülözhetetlen szerepet játszik a sejtek zsír és aminosav anyagcseréjében. Nem véletlen, hogy számos kozmetikai termékben megtalálható, amelyeket kifejezetten a haj, a köröm és a bőr egészségessé tételére fejlesztettek ki. A biotin hiánya leggyakrabban hajhulláshoz, ekcémához és töredezett körmökhöz vezet. Hiányállapot esetén a táplálék-kiegészítő segítségével könnyen orvosolhatjuk e problémákat. Azonban, ha fedezzük a napi ajánlott 30 mcg B7-vitamin szükségletünket, az extra mennyiség bevételével nem érünk el szépítő hatást, a friss kutatások szerint. Kiegyensúlyozott étkezéssel, sok tojás, lazac, mandula, napraforgómag, édesburgonya, brokkoli és spenót fogyasztásával gondoskodhatunk megfelelő biotin bevitelünkről.

46974366 - broccoli, baby spinach and green beans salad in ceramic bowl with olive oil on a white wooden background.

Omega-3

Az Omega-3 az a táplálék-kiegészítő, amelyet érdemes szedni, hiszen hatását bizonyították. A nélkülözhetetlen zsírsavak garantáltan gondoskodnak a haj és a bőr egészségéről is. Elősegítik a sejtek membránjainak nedvesség-megtartását, illetve fokozzák a bőr puhaságát. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt pattanásos bőrre is erősen ajánlott. Ha nem eszünk elegendő halat (főleg lazacot és tonhalat) és növényi olajokat, akkor érdemes 500 mg DHA-t és EPÁ-t tartalmazó kapszulát szedni.

Resveratrol

A vörös és a kék szőlő héjában megtalálható antioxidánsbomba elsősorban rákellenes és szívvédő hatásairól ismert. Azonban feltételezik, hogy öregedésgátlóként képes új sejteket termelni, lelassítva a bőr öregedésének folyamatát. A tudósok azonban még nem bizonyították, hogy a resveratrol valóban fiatalít. A kozmetikai készítményekben rejlő olyan retinoidok, mint a tretinoin, az adapalene és a tazarotene sokkal hatásosabb fegyverek a bőrártalmak ellen.

Terhesvitaminok

A terhes nőknek általában ragyogóan fényes hajuk van, ami nő, mint a gomba, ezért, bármilyen elképesztően is hangzik, a nem állapotos hölgyek is gyakran próbálkoznak terhességi vitaminok szedésével. Azonban, a közhiedelemmel ellentétben, varázslatos hajkoronájukat nem a terhességi vitaminoknak köszönhetik, sokkal inkább a hormonoknak, állítják a szakemberek. A magzatvédő vitaminoknak nincs hatása a haj egészségére, tehát, ha nem állunk babavárás előtt, a szervezetünknek nincs szüksége erre a táplálék-kiegészítőre.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X