Főoldal > EGÉSZSÉG > A D-vitamin hiány 5 fontos jele

A D-vitamin hiány 5 fontos jele

betegségcsontD-vitaminegészségvitamin
0

Írta:

Folyton fájdalmaid vannak, levert vagy, húz az ágy? A népesség azon részéhez tartozhatsz, akiknek alacsony a D-vitamin szintje. Figyeld a tüneteket, és orvosold a problémát! 

A D-vitaminhiány tünetei

Már tudod, hogy a testednek D-vitamin kell ahhoz, hogy erős egészséges csontozatot építsen – de nemcsak erre való a napfény vitaminja. A D-vitamin segít a másik létfontosságú csontépítő, a kalcium megkötésében, szerepet játszik a megfelelő sejtnövekedésben, és csökkenti a betegség kiváltó gyulladásokat is.

Az a helyzet, hogy sokan egyszerűen nem juttatunk elég D-vitamint a szervezetünkbe. Egy 2011-es kutatás szerint az amerikaiak 42%-a D vitaminhiányban szenved, globális keretek között pedig 1 milliárd embert érint ez a probléma.

Ez azért van, mert nagyon kevés étel tartalmaz D-vitamint természetes formában. Azért nevezték napfény vitaminnak, mert a D-vitamin többségét a test a nap ultraibolya sugaraiból állítja, ami lehetetlen, ha folyton napvédelmet hordasz, hogy megvédd bőröd a bőrráktól, vagy kevés fény éri a szervezeted.

Szerencsére a naptej alatt is felvesz a bőr valamennyi D-vitamint (és bizonyos ételek többet tartalmaznak belőle, mint mások, így nem lehetetlen megtalálni az étrendedben). Egy D-vitaminhiányt kutató orvos szerint a vitamin bevitelének figyelmen kívül hagyása növeli a magas vérnyomás és a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázatát, de okozhat depressziót is, bizonyos rákokat, és más egészségügyi problémákat.

Azt hiszed, hogy alacsony a D-vitamin szinted? Itt olvashatod a legfőbb 5 tünetét a vitaminhiánynak, és hogy hogyan vihetsz elég D-vitamint a szervezetedbe.

1. Jobban izzadsz, mint általában

Gyakran nehéz megmondani, hogy az újszülötteknek D-vitaminhiánya van-e vagy nincs, de az izzadó homlok az egyik az elsőre észrevehető tüneteknek. Az orvos szerint ugyanez vonatkozik a felnőttekre is, ha felhevült a tested 37 Celsius fokra, vagy annál melegebbre, miközben nem mozogsz, és a környezeted nem valami forró, akkor lehet, hogy nem árt ellenőriztetni orvosoddal a D-vitamin szintedet.

2. Érezhetően (és váratlanul) gyengének érzed magad

A D-vitamin  hiányától kimerültnek érzed magad, még akkor is, ha képes vagy eleget aludni. Valójában a kutatások azt mutatják, hogy a vitaminhiányban szenvedő betegek a vitaminszint helyreállítása után már nem fáradtak. Az izom ereje nem csak a vas jelenlétén múlik.
Egy tulsai kutatás bizonyította, hogy azok az atléták, akiknek nem volt megfelelő a D-vitamin szintje a vérben, nem tudtak annyi súlyt felemelni, olyan gyorsan futni, akkorát és olyan magasat ugrani, mint azok, akiknek megfelelő volt a vitaminszintje, mert ez nélkülözhetetlen a megfelelő izom összehúzódásokhoz.
Harvardi kutatások a D-vitamin jelenlétét összekötötték az intenzívebb izomzatszabályozással, ami megmagyarázza, hogy 60 év körüli felnőtteknél ez miért kisebb 20 százalékkal.

61624754 - foods rich in vitamin d. healthy food

3. Levert vagy

Sok mindentől lehetsz levert, de egyre több kutatás köti össze a depressziót a D-vitamin hiányával, főleg ha évszakfüggően jelentkezik. Amíg a tudósok bizonyítani próbálják, hogyan függ össze a D-vitamin az agyi folyamatokkal, feltételezik, hogy a D-vitamin ugyanazon területén hathat az agynak, mint a szerotonin és a dopamin, amelyek a hangulatot befolyásolják

4. Különböző fájdalmakkal és diszkomfort érzetekkel küzdesz

Gyakran jelentéktelen érzés, de vannak olyan fájdalmak és a kellemetlen érzések, amik csontlágyulásra utalhatnak az orvosok szerint. Akiket artritisszel vagy fibromyalgiával diagnosztizáltak, gyakran D-vitamin hiányban is szenvednek, mivel a hiány az ízületek és izmok fájdalmát is okozhatja. Ha a fájdalom pár hétig tart, kérdezd meg az orvosod, hogy lehet-e a háttérben vitaminhiány, és nem kellene-e D vitamint szedned a kezelésed részeként.

5. Eltört egy csontod

30 éves kor körül leáll a csontképződés, és a D-vitamin hiány felgyorsíthatja, vagy fokozhatja a csontritkulást, amely folytán a csontjaid törékennyé válnak. A D-vitaminnal dúsított ételek segíthetnek olyan állapotokban, mint a rossz étkezés kiváltotta csontgyengeség, bár az orvosok szerint étkezéssel kielégíteni a D-vitamin igényt szinte lehetetlen.

Hogyan juttass elég D-vitamint a szervezetedbe?

Először egy laboreredményre van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, hogy valóban fennáll-e a vitaminhiány, ugyanis számtalan egészségi kárt okozhat. Napozás révén felvehetjük a szükséges D-vitamin mennyiséget, de az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia munkatársai megerősítik, hogy a 30-as vagy annál nagyobb UV védelem szükségszerű a bőrrák kialakulásának megakadályozásában, azonban a bőr akkor is elő állít némi D-vitamint, ha naptejet használsz.

Első lépésként D-vitaminban gazdag ételeket érdemes beilleszteni az étrendbe, mint bizonyos fajta halak – lazac, kardhal, szardínia, tonhal – ezen kívül a tojás, sajt, gomba, és a D-vitaminnal dúsított narancslé, tej, gabona és joghurt is ajánlott.

Ha folyamatosan fennállnak a fenti tünetek, értesítsd orvosodat, aki egy laborvizsgálattal ellenőrizheti szervezetünk D-vitamin szintjét. A legtöbb felnőttnek 600 NE (nemzetközi egység) D-vitaminra van szüksége naponta, 70 év felett pedig 700-ra. Vannak ettől eltérő ajánlások is, ezért kérdezzük meg az orvost, hogy mekkora mennyiségre van szükséged.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X