Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 jel, hogy a munkád káros az egészségedre

5 jel, hogy a munkád káros az egészségedre

egészségmunkastressztúlóra
0

Írta:

Több időt töltesz a munkahelyeden, mint bárhol máshol? Itt az ideje, hogy felismerd a következő jeleket, ha a munkád káros az egészségedre!

1. Állandóan túlórázol

Egy friss kutatás szerint az irodában dolgozó emberek csaknem 2/3-a túlórázik rendszeresen – ez az arány pedig egyre csak növekszik! A hosszabb munkaidő pedig nemcsak a kedvünkre, de az egészségünkre is hatással van: egészen pontosan hamarabb fáradunk, kevesebbet tudunk koncentrálni, nem tudjuk kipihenni magunkat, valamint növeljük a depresszióra, az alkoholizmusra, az elhízásra, valamint a szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamot. Ha a túlóráid egyre rendszeresebbé  és gyakoribbá válnak, mindenképpen jelezd a főnöködnek – amennyiben pedig nem partner a munkaidő csökkentésében, keress máshol munkát! Hidd el, az egészséged többet ér minden pénznél!

2. Soha nem állsz fel az asztalodtól

Mindannyian tudjuk, hogy az állandó ülés mennyire tönkreteszi a szervezetet: többek között megemeli a cukorbetegségre, az elhízásra, az izomfájdalmakra, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekre való hajlamot. Hogy ez veled ne történjen meg, a szakértők szerint óránként 10 percre fel kell állni, meg kell mozgatni a testedet, valamint olyan székmagasságot választani, ahol a csípőd magasabb helyzetben van, mint a térded!

3.  Soha nem ülsz le

Az állandó állás legalább olyan káros, mintha éjt nappallá téve ülnél! Talán meglepő, de a világ munkaerejének többsége áll munka közben: bártenderek, mixerek, pincérek, recepciósok, séfek, biztonsági őrök, eladók, szórakoztatóipari előadók, színészek, énekesek, gyári dolgozók, sőt az egészségügyben dolgozó emberek is napjuk 75%-át állással töltik. Ha te is közéjük tartozol, mindig viselj kényelmes cipőt és amint lehet, ülj le munka közben – a lábaid meghálálják majd!

27786165 - thoughtful or stressful businessman at work

4.  Sokat utazol a munkahelyedig

Naponta két óránál többet utazol a munkád miatt? Felejtsd el! Egy új brit kutatás szerint azok, akik naponta 120 percnél többet töltenek utazással, sokkal idegesebbek, stresszesebbek és önbizalomhiányosak, mint akik már beérnek fél óra alatt a munkába. Ez valószínűleg azért lehet, mert utazás közben is állandó stressznek vagyunk kitéve: véletlenül nekimész valakinek, lekésed a buszt, provokáló útitársaid vannak, és még sorolhatnánk. Ha egy mód van rá, keress olyan munkahelyet, ami közel van az otthonodhoz – így sokkal jobb kedvvel fogsz dolgozni is!

5.  Sokat kattogsz a munkád miatt

Van úgy, hogy éjjelente nem tudsz elaludni, annyi stressz ér a munkahelyeden? Megoldatlan feladatok, vészesen közeledő határidők miatt aggodalmaskodsz?  Az állandó stressz a fizikai és a mentális egészségedre is rossz hatással bír – hogy a lelki tényezőkről ne is beszéljünk. Amennyiben nem tudod magad mögött hagyni a feladatokat a munkaidőd lejárta után, vezess naplót, írd ki a gondolataidat, keress egy új hobbit, amiben kieresztheted a gőzt, és kezdj el aktívan sportolni, hogy levezesd magadban a felgyülemlett stresszt és feszültséget! Hidd el, segíteni fog.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X