Főoldal > EGÉSZSÉG > Ha jót akarsz, többé nem iszol cukros üdítőt!

Ha jót akarsz, többé nem iszol cukros üdítőt!

cukros üdítőegészséghízásitalüdítő
0

Írta:

Mindenki tisztában van vele, hogy a cukros üdítők egészségtelenek, túlsúlyhoz vezetnek, mégis rengetegen fogyasztják ezeket az italokat akár napi szinten is.

A Journal of the American College of Cardilogyban megjelent új kutatás szerint a cukros üdítők sokkal rosszabb hatással vannak a szervezetre, mint eddig gondoltuk. A szénsavas, cukros üdítők, limonádék, cukrozott jeges teák és gyümölcslevek, sportitalok a túlsúlynál sokkal komolyabb károkat okoznak. A tanulmány szerint az ilyen italok fogyasztása egészségi komplikációkat okoz, például fokozza a szívroham, a cukorbetegség és a stroke kockázatát.

A probléma okozója a fruktózszirup, amit a gyártók előszeretettel használnak édesítésre. A fruktózszirup üres kalóriákat ad, vagyis semmilyen tápanyaggal nem lát el, nem jár semmilyen egészségi előnnyel a fogyasztása. Növeli azonban a cukor- és szívbetegség kialakulásának kockázatát. Míg a glükóz a bél-gyomor traktusban szívódik fel, a fruktózszirup más utat jár be és a májban bomlik le, ami emelkedett triglicerid-szintet, zsírmájat és inzulinrezisztenciát okoz.

59220586 - woman hand giving glass of cola.glass of cola ,soft drinks with ice.

A tanulmányban kifejtik, hogy az elmúlt 3-4 évtizedben szoros összefüggés figyelhető meg a hozzáadott cukor és az elhízás, cukorbetegség között. A cukrozott italok a legtöbb esetben a probléma forrásaként írhatók le, mivel az így bevitt üres kalóriák nem tesznek jóllakottá, semmilyen előnnyel nem jár fogyasztásuk.

Azoknál, akik napi 1-2 adag cukrozott italt fogyasztanak, nagyobb eséllyel alakul ki cukorbetegség, mint a havi 1 ilyen üdítőt fogyasztóknál.

A napi 2 vagy több ilyen italt eltüntetőknél a szívkoszorúér-betegség kockázata jelentősen nagyobb.

Már napi 1 adag ilyen cukrozott lé is jelentősen megnöveli a stroke kockázatát.

Próbáld meg csökkenteni az üdítők fogyasztását, majd idővel teljesen iktasd ki az életedből őket. Eleinte nehéz lemondani az édes élvezetről, de egy kevés mentalevél, frissen facsart citrom- vagy narancslé feldobja a sima vizet. És ne feledd, jelentősen csökkented a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a cukorbetegség kockázatát, ha száműzöd az életedből ezeket a felesleges, üres kalóriákat nyújtó italokat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X