Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 egészséges esti nasi, ami belefér a diétádba

6 egészséges esti nasi, ami belefér a diétádba

diétaegészségfehérjefogyásgyümölcsnassolás
0

Írta:

Valljuk be őszintén: néha előfordul, hogy azon kapod magad: állsz a nyitott hűtőnél este 9-kor és egészen biztos vagy benne, hogy pillanatokon belül éhen fogsz halni.

Ilyenkor persze bármit megennél – még az a réges-régi tortabevonó csokoládé is ínycsiklandó (különben is, nem szabad éhesen lefeküdni, nem igaz?).  De mindannyian tudjuk, hogy az esti nassolás nem a legjobb barátunk, pláne, ha diétázni próbálunk. Egy 2017-es kutatás megállapította, hogy magasabb a testzsírszázaléka azoknak az embereknek, akik közvetlenül lefekvés előtt esznek.

Persze az éhség nagy úr, még szerencse, hogy vannak olyan nassolnivalók, amik este is beleférnek a diétába – sőt, néhány egészséges alternatíva segíthet a pihentetőbb alvásban is. Szóval a hűtő előtt állva próbálj olyasmit választani, ami eltelít, amitől jobban alszol, amitől energikusabban ébredsz, és amitől lelkiismeret furdalásod sem lesz. Íme néhány ötlet:

1. Almaszeletek mogyoróvajjal

Szeletelj fel egy almát, és kend meg ízesítetlen mogyoróvajjal! Az almában található rostok a mogyoróvajban található jótékony zsírokkal olyan párost alkotnak, amivel reggelig eltelítődsz.

Egy adagban: 200 Kcal, 8g zsír, 28g szénhidrát, 19g cukor, 5g rost, 4g fehérje.

2. Barack sovány túróval

Apríts egy őszibarackot 100 g sovány túróba. Ez a kombináció tele van laktató fehérjével és rostokkal, amihez hozzáadódik a magas C-vitamin és kalcium tartalom jótékony hatása is.

Egy adagban: 150 Kcal, 3 g zsír, 15g szénhidrát, 10g cukor, 3g rost, 15g fehérje.

3. Alacsony zsírtartalmú görög joghurt chia maggal

A görög joghurt is kiváló fehérje forrás. Ha egy kávéskanál chia magot is keversz bele (ami vasban és rostokban gazdag) igazán ütős kis késő esti nasi válik belőle. Ha ízesítenéd, szórhatsz bele fahéjat, belekaparhatod egy fél vanília rúd belsejét, de egy kis reszelt citromhéjjal sem rontod el.

Egy adagban: 160 Kcal, 12g zsír, 8g szénhidrát, 5g cukor, 5g rost, 5g fehérje.

4. Banán napraforgómaggal

Az önmagában is laktató banán mellé szuper választás 2 evőkanál hántolt, pirított napraforgómag. Egészséges zsírok, laktató rostok és aminosavak, melyek elősegítik a melatonin (a természetes alvási ciklusunkért felelős) hormon termelődését.

Egy adagban: 160 Kcal, 5g zsír, 29g szénhidrát, 22g cukor, 6g rost, 3g fehérje.

pear cut into slices, cheese and walnuts on a wooden board - healthy food

5. Körte sajttal

Nagyot nem tévedhetsz egy gyümölcs-tejtermék párosítással sem, ez pedig egy igazán extra kombináció! A sajt kalciumban gazdag, a körte pedig biztosítja a szükséges rostokat és egy jó nagy adag C-vitamint. Ha különlegesebb, érett sajtot, vagy például kecskesajtot választasz, egy igazán különleges ízvilágú, elegánsabb nassolni valóval kényeztetheted magad.

Egy adagban: 190 Kcal, 9g zsír, 21g szénhidrát, 14g cukor, 5g rost, 7g fehérje.

6. Sárgarépa

Szívesen elropogtatnál egy zacskó chipset az esti film közben? Ropogtass inkább sárgarépát! Szeletelve, karikázva vagy egész kis bébirépák formájában – minden rossz érzés nélkül fogyaszthatod bőségesen este is! Alacsony a kalória tartalma, de mivel rostokban gazdag, eltelít, és a rágcsálás iránti vágyadat is kielégíti! Kell ennél több?

Egy adagban: 40 Kcal, 0g zsír, 10g szénhidrát, 6g cukor, 3g rost, 1g fehérje.

 

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X