Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 dolog, ami tilos lefekvés előtt!

6 dolog, ami tilos lefekvés előtt!

álmatlanságalváspihenésstressz
0

Írta:

A jó alvás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és túlsúly kialakulását, éppen ezért érdemes megfelelő mennyiségű minőségi pihenést biztosítani a szervezetednek. Mi pedig megmutatjuk, mi miatt nem tudsz rendesen pihenni.

Alvás. Szükségünk van rá, de nem mindegy, mennyire és milyen minőségűre. A legtöbb ember az alvás hatékonyságát csupán az eltöltött idővel azonosítja, de a Californiai Egyetem kutatói rájöttek, hogy 6 és fél óra ugyanolyan hatékonyan feltölt, mint 8-9 óra, csupán nem mindenki tudja 100%-osan értékesíteni az alvással töltött időt.

1. Fények

Fél órával lefekvés előtt próbálj meg nem villódzó fényes dolgokat nézni. Ebbe a kategóriába tartozik a számítógéped, a tv, a telefonod, tableted is. Miért? Nos, az ilyen fényes kütyük már 5 perc alatt elnyomják a melatonin szinted 50%-át. Egy kis segítség: a melatonin, vagyis alvási hormon miatt érzed magad álmosnak. Ha ilyen fények vesznek körül, kisebb eséllyel fogod magad fáradtnak érezni.

2. Zajok

Nem meglepő, az ijesztő, hangos zajok miatt nehezebben tudsz elaludni este. De a tv-ben nézett erőszakos képsorok szintén megnehezítik, hogy álomra hajtsd a fejed.

3. Edzés

Érdemes az edzésed a tervezett lefekvés előtt legalább 2 órával befejezni. Természetesen ez nem érvényes a jógára, relaxációra. A rendszeres testmozgás egyébként elősegíti az éjszakai pihenést, de ha túl közel van egy pörgős futás, spinning vagy egyéb edzés a lefekvéshez, akkor csak megnehezíti a dolgod.

41146977 - young couple asleep in bed together

4. Koffein

Talán természetes, de próbáld mellőzni a koffeint délután 2 után vagy legalább 8 órával a tervezett fekvési időpont előtt. Ez után lehetetlen, hogy a koffein fokozza a kognitív képességeidet az alvási ciklusod megzavarása nélkül. A kutatók azt vették észre, hogy a lefekvés előtt 6 órával bevitt koffein is jelentősen befolyásolja az alvás minőségét és mennyiségét. Persze nem feltétlenül igaz ez mindenkire, a legjobb, ha megfigyeled, rád hogyan és mikor hat a koffein.

5. Megvárni, míg átesel a holtponton

Egy átlagos ritmust élő ember 22:45 és 23:00 között éri el a fáradtsági szintje tetőpontját. Ha ekkor nem mész el aludni, a szervezet kap egy kortizol löketet, ami miatt nem fogsz tudni elaludni egészen hajnali 2-ig. Mennyi az elegendő alvás? Friss kutatások szerint a napi 9 vagy több óránál többet alvás ugyanolyan káros a szervezetre, mint az 5 vagy kevesebb óra naponta. A kutatók szerint a kognitív képességek napi 7 óra alvásnál a legélesebbek.

6. Stressz

Az álmatlanság leggyakoribb oka, a legtöbb ember nem tud elvonatkoztatni az őt ért stressztől és nem tudja kitisztítani az elméjét. Hogy megnyugtasd magad, próbálj mélyeket lélegezni, meditálni vagy jógázni. Ezek segíteni fognak ellazulni és álomba merülni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X