Talán azt gondolod, hogy nem lehet befolyásolni, meddig élsz. Csak a genetikán múlna? Nem feltétlenül.
Kiderült, hogy számos tényező, így a testmozgás, az alvás és a stresszhelyzetek kezelése is hatással van erre. De talán a legegyszerűbb módszer, ha az étrendeddel nyersz magadnak éveket. Ezért ajánlunk 5 élelmiszert, amelyek segíthetnek ebben.
1. Zsíros húsú halak
Friss vizsgálat erősítette meg, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag lazac, tonhal és szardínia hozzájárul az egészségesebben és hosszabb élethez. Aki legalább hetente kétszer eszik ilyet, azoknál kevésbé válószínű krónikus szívbetegségek vagy rák kialakulása. A halakban lévő karotinoidok pedig az idegrendszeri betegségekkel szemben nyújtanak védelmet.
2. Dió- és mogyorófélék
Sokak kedvenc csemegéje is segíthet éveket nyerni. Két nagy tanulmány is bebizonyította, hogy rendszeres fogyasztásuk csökkenti a fiatalkori halálozás veszélyét. Akik naponta esznek a dió- és mogyorófélékből, azoknál 20 százalékkal csökkent a rák, a szív- és légzőszervi megbetegedés kockázata. Az extra kalóriáktól sem kell félni, a kutatók szerint ezekkel az élelmiszerekkel könnyebb az egészséges testsúlyt megtartani.
3. Teljes kiőrlésű gabonák
Kutatási eredmények igazolták az összefüggést a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér vagy tészta fogyasztása és a hosszabb élettartam között. 5 százalékkal csökkenti a halálozás és 9 százalékkal a szívbetegség kockázatát. Nézd meg a csomagolást, és azt a terméket válaszd, amely ilyen gabonából készült.
4. Csípős ételek
Közel fél millió kínai ember vett részt abban a vizsgálatban, amely alapján a hetente 6-7 alkalommal csípős ételt fogyasztóknál 14 százalékkal csökkent a halálozás esélye. A paprika csípősségéért felelős kapszaicin ugyanis antioxidáns, gyulladáscsökkentő, javít a vércukorszinten és szerepet játszhat az elhízás és a rák elleni küzdelemben. A lehető legjobb hatás érdekében, nem szabad mellé alkoholos italt fogyasztani.
5. Tengeri füvek és algák
Íme, egy jó ok arra, hogy szusit vagy tengeri salátát készíts, esetleg rendelj. Kutatások kimutatták, hogy ezek a növények rákellenes hatásúak lehetnek. Köztudott az is, hogy az egész világon Japánban a legmagasabb a várható élettartam. Ebben a tudósok szerint a tengeri füvek és algák mellett, a zöldségekben és halakban gazdag ottani étrendnek is szerepe lehet.
Fotó: 123RF