Főoldal > ÉV EDZŐJE > 7 tipp, hogyan gondoskodj az izmaidról

7 tipp, hogyan gondoskodj az izmaidról

diétaedzésfogyásizommozgássport
0

Írta:

Néha egy sérülés, betegség, családi program vagy egy őrült nap távol tart az edzőteremtől. Íme 7 tipp, hogy akkor is gondoskodj az izmaidról, ha nem edzel.

1. Sérülés? Dolgozd körül!

Ha egy testrészed sérült, fontold meg a többi erősítését! Például ha a bal lábad fáj, remek alkalom lehet ez arra, hogy kicsit megerősítsd a jobbat! Sőt, kutatások szerint egy testrész edzése segíti a többi izom fejlesztését – őrület, igaz?

2. Igyál bort!

Ha még nem hallottad, a vörösbor egy resveratrol nevű antioxidánst tartalmaz. Ez az antioxidáns segíti a fehérje lebomlását, segíti az oxidatív stressz feldolgozását, harcol a sejthalál ellen. Ezek mind jó dolgok, amik segítik az izomépítést. Egy tanulmány azt állítja, hogy a kedvenc antioxidánsunk akár az izomépítést is serkentheti. Ne használd ezt kifogásként, hogy leguríts egy üveg bort, de ne is érezd magad rosszul, ha iszol egy pohárral a nap végén!

3. Élvezd a hamburgert!

Valószínűleg láttál már kreatint kapszula formában, de a kreatin megtalálható a vörös húsokban is – például a hamburgerben található marhahúsban! A kreatin az izmok üzemanyaga, és kimutatták, hogy nagymértékben segít az izmok méretének és erejének fenntartásában a sérülés alatt. Szóval bátran egyél hamburgert, ha megkívánod – de azért ne ez legyen minden nap az ebéded és a vacsorád!

4. Egyél fehérjét!

Holland kutatók kimutatták, hogy a fehérjebevitel fenntartja és segít megőrizni az izomzatot az edzésmentes időszakban. (A fehérje aminosavakat biztosít a szervezet számára, az építőelemeket.) Minőségéi fehérjeforrás lehet állati (tojás, baromfi, hal, marha, alacsony zsírtartalmú tejtermékek) és növényi eredetű (szója, bab, hüvelyesek, zöldségek, diófélék, magvak). Célszerű minden étkezésbe 3-5 dkg-ot beépíteni ezekből.

izom2.jpg ()

5. Limitáld a szénhidrátot!

Amikor kisebb az aktivitásod, kevesebb szénhidrátot kell bevinned! Amikor a szervezet sokat dolgozik, sok szénhidrátot (és zsírt) éget. Amikor kevesebbet dolgozik? Nos, akkor a felesleges szénhidrátot elraktározza. Egy étkezés során a szervezet körülbelül 15 és 25 gramm között képes belőle elégetni, ezt tartsd szem előtt.

6. Képzeld el magad edzés közben!

A fantáziáddal gyakorolj, amikor a tényleges edzés nem megy! Egy felmérés során 29 résztvevőnél vizsgálták a jelenséget. A kutatás során az egyik csoport csinálta a karizomfeszítő gyakorlatot képzeletben, a másik pedig nem. A hónap végére a képzeletben nem gyakorlók izomzata 54%-kal csökkent, a gyakorlóké pedig csak 24%-kal.

7. Szaggasd szét magad az szünet előtt!

Ha tudod, hogy elmész nyaralni vagy nagyon zűrös heted lesz, eddz keményebben ezen a héten! Ha keményebben dolgozol, mint máskor, a szervezetnek több időre van szüksége a regenerálódáshoz, ez pedig időt ad neked az izomépítésre, amíg nem edzel.

 


További cikkeink a témában

BiotechUSADiaz

Diaz fitt kulisszatitkai

Írta:
0

Csöndör László Diaz nevét már az egész ország ismerheti, hiszen a Fluor Tomival közös Wellhello zenekar elnökeként évek óta a hazai popzene csúcsán ad koncerteket országszerte és ontja magából a jobbnál jobb slágereket.

Kövess Facebook-on!
X