Főoldal > DIÉTA > 12 hidratáló étel a forró nyári napokra

12 hidratáló étel a forró nyári napokra

hidratáláshőségnyárvízvíztartalom
0

Írta: and

A következő ételeknek magas a víztartalma, de nem csak ezért játszanak kulcsszerepet a táplálkozásban, hanem azért is, mert olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek az egészség szempontjából is elengedhetetlenek. Víz és elektrolitok: Kantalup dinnye, őszibarack, eper Ezekkel a gyümölcsökkel pótolható az elvesztett vízmennyiség, emellett bővelkednek káliumban, amely egy elektrolit, amit izzadáskor veszítünk el. Ezekből már egy csészényi […]

A következő ételeknek magas a víztartalma, de nem csak ezért játszanak kulcsszerepet a táplálkozásban, hanem azért is, mert olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek az egészség szempontjából is elengedhetetlenek.

Víz és elektrolitok: Kantalup dinnye, őszibarack, eper

Ezekkel a gyümölcsökkel pótolható az elvesztett vízmennyiség, emellett bővelkednek káliumban, amely egy elektrolit, amit izzadáskor veszítünk el. Ezekből már egy csészényi mennyiség fedezi a napi ajánlott bevitel 5-10 százalékát.

Wellness Cafe tipp: A reggeli müzlidbe apríts egy kisebb barackot, vagy készíts hideg gyümölcslevest őszibarackból, kantalup dinnyéből, nektarinból, citromléből.

hidratalocikk1.jpg ()Víz és C-vitamin: Görögdinnye, kivi, citrusfélék

A C-vitamin segít megőrizni a porcok és az ízületek rugalmasságát. Ezekből a finomságokból már egy adaggal fedezhető a napi szükséges mennyiség harmada. Mi több, fontos szerepet játszanak a bőr védelmében is.

Wellness Cafe tipp: Vegyíts össze tofut és mogyoróhagymát, majd adj hozzá kis cikkekre vágott grapefruitot. Esetleg próbáld ki, hogy a kivit zöld salátával, avokádóval, pisztáciával és hagymával kombinálod. A görögdinnyét pedig bolondítsd meg feta sajttal és mentával.

Víz és rák elleni védekezés: Paradicsom, brokkoli

A paradicsom gazdag likopinban, a tanulmányok pedig ezt az antioxidánst összefüggésbe hozták olyan ráktípusok kialakulásának esélyének csökkentésével, mint a tüdő-, gyomor-, prosztata-, mell- és vastagbélrák, valamint a nyakban lévő szervek megbetegedései. Habár nem úgy tűnik, hogy lédús zöldség lenne, a brokkoli 90 százalékban vízből áll és egy izotiocianát nevű összetevőt is tartalmaz. Ez utóbbinak szintén óriási jelentőséget tulajdonítanak a rákmegelőzés terén.

Wellness Cafe tipp: Húzz nyársra paradicsomokat és grillezd meg őket, tálaláskor pedig jöhetnek melléjük mozzarella golyócskák, balzsamecet és friss bazsalikom. A brokkolit hintsd meg reszelt gyömbérrel és napraforgómaggal. Próbáld ki mellé szőlőt is!

Víz és gyógyulás: ananász, cseresznye

Mindkét gyümölcs előmozdítja a betegségekből való mielőbbi gyógyulást és a szervezet újrahidratálását is. A tanulmányok arra is rávilágítottak, hogy az ananászban lévő bromelain nevű enzim mérsékeli a gyulladásokat, és felgyorsítja az izmok regenerálódását is.

Wellness Cafe tipp: Megint csak kapd elő a nyársat, az ananászt spékeld meg egy kevés csirkehússal és paprikával, locsold meg egy általad választott szósszal, majd grillezd, amíg szép aranybarna nem lesz.

hidratalocikk2.jpg ()Víz és immunitás: joghurt, kefir

Különböző kutatások rávilágítottak, hogy a probiotikumban gazdag ételek fogyasztása megóvhat a légzőszervi fertőzésektől. A joghurt általában 1-5 probiotikum törzzsel tölti fel a szervezetet – a kefir és a joghurtital egy tucatnyit is tartalmazhat. Egy csészényi ezekből a tejtermékekből 10-12 gramm proteint is magában foglal, amely az immunrendszer erősítése miatt elengedhetetlen.

Wellness Cafe tipp: Keverj össze humuszt és joghurtot, majd önts hozzá citromlevet. Egy másik lehetőség: egyenlő arányban, habverő segítségével mixelj össze juharfaszirupot és kefirt – ebből kiváló tölteléket kapsz a palacsintához.

Őrizd meg hajtincseid fiatalságát!

Hotel Bonvino Wine & Spa – Éld át Badacsonyt!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X