Főoldal > DIÉTA > Életmódtervező program: Programozd magad a változásra!

Életmódtervező program: Programozd magad a változásra!

diétaegészségéletmódfogyásfogyókúragasztro
0

Írta: and

5. rész

Ismétlések útján tanulunk. Tehát ha gyerekként sokat halljuk, hogy „Túl kicsi vagy”, „Nem vagy elég szép”, „Semmihez sincs tehetséged”, akkor el is hisszük magunkról, mert beépülnek a gondolkodásunkba, később pedig könnyen a boldogulásunk és a boldogságunk útjába állnak. Lássuk, hogyan programozhatod át a gondolkodásodat, hogy pozitívan befolyásold az eseményeket.

Figyeld a légzésed!

Ahhoz, hogy jó kapcsolatot alakíts ki a testeddel, meg kell tanulnod lazítani. Ehhez kínál remek alternatívát az autogén tréning, de már az egyszerű légzésfigyeléssel is gyakorolhatod.

Minden lélegzési ciklusnál irányítsd a figyelmedet más-más testrészedre és vizsgáld meg, hogy változások mennek végbe a levegővétel következtében. Vizsgáld meg a mellkasod emelkedését és süllyedését, a hasad mozgását, a levegő ki- és beáramlását az orrlyukakon. Ez segít az ellazulásban, a gondolatok pozitívra hangolásában és a fáradtság elűzésében.

Négy kérdés

A tengerentúlon hihetetlen népszerűségnek örvendő Byron Katie megjárta a pokol legmélyebb bugyrait, mielőtt elismert segítő szakember lett. Aztán kidolgozta The Work elnevezésű módszerét, amely négy egyszerű kérdésen alapul. Ez a négy kérdés segít a negatív gondolataink feltárásban és szorongásaink feloldásában. Módszere lényege, hogy mi döntünk arról, akarunk-e szenvedni a saját gondolatainktól.

A négy kérdés:

1. Igaz ez? Igazat állítok? (Próbálj keresni gyakorlati példát állításod igazolására.)

2. 100%-ig biztos vagyok abban, hogy igazat állítok? (Milyen érzés lenne, ha életed végéig ezzel az állítással kellene élned?)

3. Mit tesz velem ez a gondolat? (Hogyan érzed magad, amikor ezt állítod?)

4. Milyen lenne az életem e nélkül a gondolat nélkül?

Minden egyes kérdésen gondolkodj el alaposan, és válaszolj őszintén!

Válts nézőpontot!

Ahányszor csak jön egy negatív gondolat, hangold pozitívra!

Negatív fókusz: Képtelen vagyok reggel korábban kelni, hogy tornázzak.
Pozitív fókusz: Szokatlan lesz, de megcsinálom!

Negatív fókusz: Úgyis lenyomom az órát, aztán továbbalszom.
Pozitív fókusz: Amikor az óra csörög, kiugrom az ágyból!

Negatív fókusz: Maximum 3 napig fogom tudni tartani ezt a programot, aztán feladom.
Pozitív fókusz: Élvezni fogom, hogy a reggeli torna után frissen és energikusan indul a napom!

programoz2.jpg ()Éberség-tréning

Ne rágódj a múltbéli hibákon, de ne szárnyalj folyton a jövőbe se! Az álmodozás jó, ám ha a jelenben csak erre építesz, a várt fejlődés elmarad. Éld meg a pillanatot, mindig arra koncentrálj, amit éppen csinálsz, legyen az az esti fogmosás, az ebéd vagy az edzés. Az éberség gyakorlásával könnyebben tudsz majd a célodra fókuszálni.

Mozgósítsd a képzeleted!

Sokszor a tudattalanunkban rejlenek azok az erőforrások, amelyekre szükség lehet a változáshoz. Sokan arra fogják például a fogyási kudarcaikat, hogy nincs hozzá akaraterejük. Lehet, hogy tudatosan nem rendelkeznek ezzel az erőforrással, de a tudattalanukban mégis ott van a megtapasztalás élménye, hiszen máskor, más szituációban – például a tanulásban, vagy az emberi kapcsolatokban már biztosan megjelent az akaraterejük.

Hogyan is hozhatod ezt elő? Koncentrálj egy olyan élményedre, amiben nagyon el tudtál mélyülni. Például lásd magad egy csodálatos naplementében. Minél érzékletesebben jelenítsd meg, éld át úgy, mintha most lenne. Végezz egy egyszerű mozdulatot, például érintsd össze a hüvelyk és a mutatóujjadat. Néhány gyakorlás után már önmagában az érintés is elég lehet ahhoz, hogy előjöjjön az ellazult érzés. Közben mormold magadban azt, amit szeretnél elérni: „Egészségesebb ételeket választok.”, „Anyagcserém fokozódik.”. „Gondolataim segítik az életmódváltásomat.” Minél többet gyakorolsz, annál könnyebbé válik pozitív gondolkodásra kapcsolni.

Rögzítsd!

Kedvenc mantráidat, autoszuggesztióidat mondd fel a telefonodra, hogy bárhol meghallgathasd, ahol csak megerősítésre lehet szükséged.

Sok sikert a programozáshoz!

A következő részben: Mindenütt motiváció

Ide kattintva elolvashatod az első részt!  Ide kattintva a másodikat, itt a harmadikat és itt a negyediket.

Csatlakoztál már a Szexi Has Programhoz? Itt megteheted: http://sulyveszto.blog.hu/ vagy életmódtervező site http://eletmodtervezes.hu/

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X