Főoldal > DIÉTA > Ne jegeld a fogyást!

Ne jegeld a fogyást!

alapanyagdiétaétkezésfinomfogyásfűszertáplálkozástélwellness
0

Írta: and

Ilyenkor sem érdemes elhagynod magad, mert akkor tavasszal és nyáron sokkal nehezebb dolgod lesz, ha szeretnél újra

Ilyenkor sem érdemes elhagynod magad, mert akkor tavasszal és nyáron sokkal nehezebb dolgod lesz, ha szeretnél újra csúcsformába kerülni. Ezért egyél olyan kajákat, amikkel télen is fogyhatsz.

Van néhány tápláló étel, amely képes hosszan tartó energiával ellátni a hosszú, hideg téli napokon is, mégsem gyarapítja a zsírpárnáid számát, hanem inkább hozzájárul a fogyáshoz. Hogy ez a hatás minek köszönhető? Bizonyos élelmiszerek úgynevezett termogén hatással rendelkeznek, vagyis olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek a testbe jutva beindítják és fokozzák az anyagcserét, megemelik a testhőmérsékletet, a szervezet pedig sok energiát használ el az emésztésük során.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

Ha rostban és értékes tápanyagokban gazdag teljes kiőrlésű gabonaféléket választasz, például zabpelyhet vagy barna rizst, kétszer annyi kalóriát égetsz el ezek megemésztése során, mintha feldolgozott élelmiszereket vagy egyszerű gabonaféléket ennél. A lassabb emésztési folyamat pedig megakadályozza, hogy hamar éhes legyél, és felesleges kalóriákat juttass a szervezetedbe.

Kókuszolaj

Ez az egészséges olaj főként közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz, amelyekről kutatások során kimutatták, hogy a szervezetbe juttatva gátolják a zsír lerakódását, fokozzák a test hőtermelését, valamint aktiválják a zsírégetési folyamatokat a testben.

kokuszolaj2.jpg ()

Sovány hús

A vörös fajták helyett jöhetnek a sovány fehér húsok, például a csirke- vagy pulykamell, mert ezek igen magas fehérjetartalommal rendelkeznek, a fehérje pedig magas termogén hatású. Emellett az is igaz, hogy a fehérje táplálja az izmokat, és minél több izomszöveted van, annál több kalóriát tudsz elégetni.

Alacsony zsírtartalmú tejtermékek

A sovány tejtermékek (tej, túró, sajt) magas fehérje-, kalcium- és D-vitamintartalmuk segítségével hozzájárulnak az izomtömeg fenntartásához, ami szükséges a megfelelő anyagcsere-működéshez.

Csípős paprika

A csípős ízért a kapszaicin a felelős, amely amellett, hogy kiváló fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, kutatások szerint a zsírszövetek mennyiségét is képes csökkenteni. Csípős ételek fogyasztásakor fokozódik a testben a hőtermelés, valamint hamarabb jelentkezik a jóllakottság érzése is, sőt a zsír oxidációja is beindul, melyek mind segítik a fogyást.

A teljes cikket keresd a Wellness magazin 2015. januári lapszámában!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X