Főoldal > DIÉTA > 7 élelmiszer, amit soha ne fogyassz késő este

7 élelmiszer, amit soha ne fogyassz késő este

alkoholcitrusfélékcsokoládédiétaéjszakai evésétkezésfogyáskávékoffeinmagvaknassolásolajos magvaksajtszódatáplálkozás
0

Írta:

A lefekvés előtti evés egyenes út az elhízáshoz és az alvásproblémákhoz, de a torokban és a nyelőcsőben is komoly károkat okoz.

Lappangó refluxhoz is vezethet, a kínzó és egyértelmű tünet, azaz a gyomorégés nélkül. A fájó torok, a krónikus köhögés és a nyelési nehézségek azonban mind jelei lehetnek. A kutatások eredményei szerint az amerikaiaknak közel 50%-a lappangó refluxban szenved. Ennek a legnagyobb kockázati faktora pedig egyértelműen a későn elfogyasztott vacsora.

A táplálkozási szakemberek nem ajánlják, hogy 6 óra után már ne vegyünk magunkhoz élelmet, de arra mindannyian felhívják a figyelmet, hogy 3 órával lefekvés előtt már ne együnk. Fontos, hogy ne csak a vacsorára gondoljunk, hanem az esti nassolást is számítsuk bele. Ha a korgó gyomrod miatt az utad mégis a konyhába vezet, mielőtt lefeküdnél, az alábbi ételeket messzire kerüld!

Alkohol

A szeszes italok ellazítják a gyomor és a torok szelepeit, így a test képtelen az ételt a megfelelő helyen tartani. Ha lefekvés előtt gyakran megiszol pár pohárkával, akkor ne lepődj meg, ha a reflux tünetei jelentkeznek nálad.

Szóda

Semmiben nincs több sav, mint a szódában. Sőt, a szóda több savat tartalmaz, mint bármi, ami a természetben előfordul. Ráadásul a szénsav feszíti a gyomrot. Ha szomjas vagy lefekvés előtt, csak szénsavmentes ásványvizet igyál.

Csokoládé

A csokoládé zsírban, koffeinben és teobrominben gazdag, így az esti nassolást ne csak a derékbőséged, hanem a gyomrod egészsége érdekében is felejtsd el.

estene2.jpg ()

Magvak

Ha a refluxról van szó, a zsír az zsír, mindegy, hogy telített vagy telítetlen. Így annak ellenére, hogy a magvak az egészséges táplálkozás részei, tele jótékony, telítetlen zsírokkal, fogyasztásukat inkább korlátozd a nap első szakaszára. A dió, a mogyoró és a kesudió helyett válaszd inkább a pisztáciát és a mandulát, ha mindenképp ropogtatnál valamit az esti filmnézés közben.

Sajt

A sajt a magvakhoz hasonlóan tele van zsírral. Ha mégis pár kocka sajtra éhezel, válaszd inkább a keményebb sajtokat, amilyen a parmezán is, és kerüld a puhábbakat, mint a feta és a mozzarella.

Citrusok

A citrusok savas gyümölcsök, így fogyasztásukat kerüld este mind szilárd, mind folyadék formájában. Egy pohár narancslé elfogyasztása a késői vacsora helyett remek diétás stratégiának tűnhet, azonban az egyik legrosszabb választás.

Kávé

Nemcsak a benne található savak, de a koffein is gyomorsavhoz vezet. Ne csak az elalvás, a gyomrod miatt is válaszd a koffeinmentes változatot estére.

És hogy mit egyél késő este, ha nem tudtál eleget enni a nap folyamán és a kínzó éhségérzet miatt nem jön álom a szemedre? Válassz olyan ételeket, amelyeknek alacsony a savtartalmúk, mint a banán vagy a cukormentes müzli sovány tejjel. Ha meleg italra vágysz, a kávé helyett válaszd a kamillateát! Remek természetes nyugtató, ugyanakkor telíti a gyomrot is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X