A szilvának nagyon alacsony az energiatartalma, 4-szer kevesebb, mint a kenyérnek. A fantasztikus íze pedig az 5 különféle cukornak köszönhető.
Ez az édes gyümölcs vitaminok tömkelegét tartalmazza, közte C-, E- és B6-vitamint. Ez előbbi vitaminokat nem nagy mennyiségben tartalmazza ugyan, de ha kombinálod más egészséges ételekkel és vitaminforrásokkal, könnyedén fedezheted a napi vitaminszükségleted. A szilva úgy is ismert, mint természetes multivitamin.
A szilva az egyik legjobb gyümölcs a betegség ellen. A gyümölcs 84%-a víz, 0,6%-a fehérje, 10%-a szénhidrát és minden szem 1-2 gramm rostot tartalmaz. Sok béta-karotint, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz. A tudósok igazolták, hogy ha minden nap megeszel 5 szem szilvát, az alábbi változások mennek végbe a szervezetedben:
Alacsonyabb vérnyomás
A szilvának nagyon alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy segít kontrollálni a vérnyomást. Ezzel együtt csökkenti a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Fejleszti a memóriát
Már napi 5 szem szilva is képes semlegesíteni a szabad gyököket, melyek negatívan hatnak a memóriára.
Javítja a csontok egészségét
Egy mostani tanulmány szerint az emberek azon csoportja, aki szilvát fogyasztott, nagyobb csonttömeggel, egészségesebb csontozattal rendelkezett, mint a szilvát nem fogyasztók csoportja.
Megvédi a szívet
Köszönhetően a benne lévő káliumnak, a szilva csökkenti a vérnyomást, ezzel csökkentve a stroke kialakulásának kockázatát.
Javítja az emésztést
Rosttartalmának köszönhetően a szilva nagyon hatékonyan segíti a belek működését, javítja az emésztést, és székrekedés ellen is nagyon jó.
Jó a szemnek
A szilva nagyon sokat tesz a szemed egészséges működéséért. A benne található fitonutriensek segítik csökkenteni az időseket érintő makuladegenerációs betegségeket.
Fotó: Profimedia – Red Dot