Főoldal > DIÉTA > Ételek, amelyek után garantáltan éhes maradsz

Ételek, amelyek után garantáltan éhes maradsz

diétaédesítőszeréhségételfarkaséhségfogyáskalóriatáplálkozás
0

Írta:

Nem érted, miért érzed állandóan éhesnek magad? Legszívesebben egész nap rágcsálnál valamit, hogy csillapítsd az étvágyad?

Nők, férfiak ezrei élik át ezt, és nem értik, hogy egy kiadós vasárnapi ebéd után nem sokkal miért találják magukat a hűtő ajtaja előtt? A válasz a nagyon egyszerű: akármennyit is ettek, a szükséges tápanyagmennyiséget mégsem vitték be a szervezetükbe.

Üres kalóriák

Manapság lépten-nyomon üres kalóriákba botlunk, nem csoda hát, hogy nem bírjuk ki sokáig evés nélkül. Hogy pontosan mik is ezek? Üres kalóriatartalmúak azok az ételek, amelyeknek magas az energiatartalmuk, viszont tápértékben egyáltalán nem bővelkednek. Lehet, hogy hamar felpörgetnek és jól is laksz velük, viszont amilyen gyorsan eltelítettek, ugyanolyan gyorsan el is száll a hatásuk, és újra úgy fogod érezni magad, mint pár órával az étkezés előtt. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetsz, hogy éhséged újra ehhez hasonló ”üres” ételekkel csillapítod, hiszen akkor minden kezdődik elölről. Ördögi kör!

Üres kalóriájú ételek: gyorséttermi- és készételek, sült krumpli, péksütemények, alkohol, édességek, cukros üdítők

 

Nátrium-glutamát

Az egyik leggyakrabban használt ízfokozó a nátrium-glutamát, melynek fogyasztásával még inkább megnő az étvágyunk – ezáltal persze többet is eszünk, többet is vásárolunk. Állatkísérletek igazolták is ezt a hatását: lényegesen elhízottabbak lettek az ízfokozóval táplált patkányok. Emberekkel már nehezebben ment a kutatás, mivel szinte alig találni olyan élelmiszert, amelyben ne lenne megtalálható ez az anyag. Éppen ezért igencsak körülményes volt az egyik fókuszcsoportot megkímélni a nátrium-glutamáttól, viszont miután ez speciális étrenddel sikerült, náluk is igazolták a feltételezést.

Miben található nátrium-glutamát? Az ételek többségében, a felvágottaktól kezdve a húskészítményeken át a szószokig, de a legtöbb mégis a kínai ételekben van. (Ez okozza többek között az étkezés utáni fejfájást is!)

kinai2.jpg ()

Fűszerek

Sajnos több olyan fűszerünk is van, melyek növelik az étvágyat. Ilyen például a borsikafű, illetve a kakukkfű. Természetesen nem azt mondjuk, hogy ezentúl száműzd ezeket az értékes fűszereket – bizony, értékesek, mivel igaz, hogy étvágyjavítók, de mellett számos pozitív hatásuk is van -, hanem hogy csak mértékkel használd őket.

Jó hír azonban, hogy számos fűszer épp az ellenkezőjét váltja ki, tehát segítségükkel hamarabb jóllakunk, sőt, olyanok is vannak, amelyek kifejezetten segítik a zsírégetést (ilyen például a chili, a cayenne bors, valamint a kömény).

Édesítőszerek

Amennyiben kalóriamentes, ám édesítőszerrel teli ételekkel és italokkal csillapítod lelkiismereted, el kell, hogy keserítsünk: egyrészt meglehetősen éhes leszel tőle, másrészt ugyanannyira hizlal, mint a cukor. Kevesen tudják, hogy a disznók takarmányaihoz is ezt adják, mint étvágynövelőt, mivel hatására nem tudják az állatok kontrollálni a bevitt tápanyag mennyiségét. Sajnos ez az embereknél is hasonlóan működik, tehát ahhoz, hogy ezt elkerüld és megőrizd a vonalaidat, használj inkább barna cukrot, vagy biomézet.

+1: alkohol

Nem mehetünk el az egyik legjobb étvágyfokozó, az alkohol, azon belül is az aperitifek mellett (pálinka, gyomorkeserű, édes likőrök stb.). Ezeket hatásuk miatt az étkezések előtt szokták felszolgálni, mivel akkor hamar rátör a társaságra az éhség, így biztosan sokat és jóízűen fognak enni. Igazán hasznos ez vendégségben, viszont amennyiben este, a tévé előtt fogyasztod el, akkor nem biztos, hogy a legjobb választás, mivel valószínű, hogy rövid időn belül a hűtő előtt találhatod magad.

Fotó: Profimedia – Red Dot

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X