Főoldal > DIÉTA > Így lehet tökéletes bikinialakod a nyárra

Így lehet tökéletes bikinialakod a nyárra

bikinidiétaédességedzésfogyásmozgásnassolássport
0

Írta:

Ugye te sem szeretnéd a nyár végéig megvonni magadtól a fincsi jegesturmixokat és a jobbnál jobb fagyikat? Ha a tippjeinket betartod, egész nyáron szuper alakod lesz, nemcsak az első pár hétben!

 1. Kéthetente váltogasd az edzéstervedet

Kutatások bizonyították, hogy nagyjából 14 nap alatt lehet teljesen hozzászokni egy-egy edzésformához – azaz semmilyen kihívást nem fog többé tartogatni a szeretett edzésed! Hogy ez soha ne forduljon elő, mindig nehezítsd a gyakorlataidat a táv emelésével vagy súlyzók használatával.

2. Soha ne hagyj ki egy főétkezést sem!

Nemcsak a vércukorszinted fog ingadozni, hanem cukorbetegségre is nagyobb esélyed van, ha gyakran kihagyod a reggelit vagy a vacsorát. Sokan pont azért „kímélik” magukat a főétkezésektől, hogy az edzések által ledolgozott kalóriákat megspórolják – holott a szervezetünknek igenis szüksége van táplálékra.

3. Mindig ésszel eddz!

Könnyen bele lehet merülni az extra kemény edzésedbe, ha egy szuper playlisted van, ám nem árt észben tartani, hogy a mértéktelen edzés nagyobb károkhoz vezet, mintha semmit se edzenél. Az izmaid túlterhelése izomlázhoz, súlyos esetben pedig akár izomszakadáshoz is vezethet, ami miatt akár több hétig is ágyhoz lehetsz kötve. Nem éri meg!

4. Csak fokozatosan válts étrendet!

Egészséges étkezés nélkül mit sem érnek a futópadon töltött izzasztó órák – azért arra vigyázz, hogy ne egyik napról a másikra akarj teljes életmódot váltani. A drasztikus kalóriacsökkentés összekuszálhatja a hormonszintedet, az energiaszintet pedig túl kevés lesz ahhoz, hogy mindig a toppon legyél. Fokozatosan, hetente egy új dolgot csempéssz bele az étrendedbe – így lesz időd hozzászokni az új étrendedhez!

5. Végezz nyújtógyakorlatokat!

Az edzések előtti és utáni nyújtógyakorlatokat nem azért találták ki, hogy elblicceld, hanem azért, mert fontosak! Képzeld csak el, hogy az erősen megerőltetett lábad hirtelen semmilyen extra mozgást nem végez – még jó, hogy könnyen begörcsöl és izomlázas lesz! A legjobb ha az edzés előtt 5, utána pedig 10 percig csak nyújtógyakorlatokat csinálsz, így tutira ellazulsz majd, megelőzheted az izmok rövidülését és az izomlázat is.

6. Tarts be az arányokat!

1 percen át tartó teljes szett után mindig tarts 30 másodperc szünetet, amikor lazító gyakorlatot csinálsz vagy nyújtasz. Ezzel a 2:1 arányú edzéstervvel maximalizálhatod a teljesítőképességed és az edzéshez is hatásosabbá válhat.

7. Csináld helyesen a gyakorlatokat!

Semmi értelme több szett fekvőtámaszt csinálnod, ha egyik sem helyes, mert sérüléseket szerezhetsz magadnak. Ha nem vagy biztos a helyes technikában, kérd ki a teremedző vagy egy szakértő segítségét, sőt! Ma már a videómegosztó oldalakon is sok segítséget kaphatsz a helyes gyakorlat elsajátításában.

8. 1 edzés/1 nap!

Ne akarj azonnal profi szintre emelkedni! Szigorúan tarts be, hogy csak egyszer sportolsz egy nap – már, ha jót akarsz magadnak és az izmaidnak. A hosszútávú elkötelezettség kulcsa a kis örömökben rejlik: tehát ne azon agyalj hány ruhamérettel szeretnél kevesebb lenni, hanem például csinálj mindig eggyel több gyakorlatot.

9. Keress edzőtársat!

Sokkal könnyebb lesz a holt periódusaidban, ha lesz melletted egy társ, aki motivál az edzés közben – ez lehet egy személyi edző, de a legjobb barátnőd is.

10. Eddz a friss levegőn!

Most, hogy itt van a jó idő, vétek lenne a négy fal között edzened. Miért is ne próbálnál meg a szabadban edzeni? Meglátod, a kedved is jobb lesz, ráadásul az edzéseden is könnyebben túl leszel, ha változatos környezetben sportolsz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X