Főoldal > DIÉTA > Ezeket az ételeket kerüld el karácsonykor, ha jót akarsz!

Ezeket az ételeket kerüld el karácsonykor, ha jót akarsz!

diétaelhízásétkezésfogyásfogyókúrahízáskarácsonytáplálkozászsírégetés
0

Írta:

Simán tönkre teteheti az egész éves diétádat és edzéseid hatékonyságát, ha karácsonykor nagyon elengeded magad, és minden olyan ételt belapátolsz, amit csak eléd tesznek. Persze nem kell minden finom falatot megvonni magadtól, de jobban jársz, ha a következő 7 ételt mégsem fogyasztod.

Sajtos rúd

Ugyan ártalmatlannak gondolnád ezt a sajttal bőven megszórt finomságot, de jobb, ha tudod, hogy már 4-5 rudacska elfogyasztásával be is vitted a szervezetedbe a napi ajánlott telített zsír mennyiségét! Igyekezz visszafogni a rágcsálást, és keress inkább zsírmentes nassolnivalót az asztalon.

Tojáslikőr

Az ünnepekhez hozzátartozik ez az ital, mégis jobban jársz, ha az idei karácsonyt enélkül ünnepled.  A tojáslikőr összetevői, mint a cukor, tojás, tejszín és a bourbon likőr már egyenként is sok kalóriát tartalmaznak, együtt pedig poharanként több mint 340 kalóriát! Emellett nagy adag koleszterinnel is, és 20 gramm cukorral is bombázod a szervezeted, amikor ezt a löttyöt kortyolgatod. Jobban jársz, ha a fűszeres forralt bor mellett döntesz!

Gyümölcskenyér

A neve nagyon csalóka, ugyanis nem a gyümölcsök adják ennek a finomságnak az értékét: a benne lévő vaj, cukor, és kandírozott gyümölcsök rengeteg kalóriát tartalmaznak. Egy szelet gyümölcskenyér elfogyasztása 400 kalóriával és kb. 10 gramm zsírral terheli meg a szervezeted – és egy szelet ugye sosem elég belőle?

Pekándiós pite

Az utóbbi időben egyre népszerűbb pekándió ugyan hihetetlenül finom, ám ha pitébe „foglalva” kerül a karácsonyi asztalra, akkor igen veszedelmes étel lehet. A benne lévő cukor és vaj „segítségével” szeletenként 500 kalóriát vihetsz be, emellett pedig 37 gramm zsírt és 26 gramm cukrot is betermelhetsz, és a dió is igencsak kalóriadús. Ha mindenképpen pitére vágysz, válaszd az almás verziót!

Karamellizált alma

A karácsonyi vásárok elengedhetetlen kelléke sokszor megjelenik az ünnepi asztalnál, ám akármennyire finom, jobb mégis mellőzni. Bár az alma magas C-vitamin és rosttartalma miatt egészséges, a karamellburok viszont tiszta cukor, akár 320 kalória is lehet!

Sajttorta

Ettől a remek finomságtól is jobb óvakodni, mert igazi kalóriabomba, amely akár 700 kalóriát is tartalmazhat szeletenként a benne lévő sajtnak, cukornak és tejszínnek köszönhetően. A gyümölcsökkel és lekvárral felturbózott verzió is hasonló kalória-értéket képvisel, úgyhogy jobban jársz, ha egy könnyű túrótortát választasz helyette.

Krumplipüré

Biztosan nem gondoltál még bele, hogy ez a pépes étel miből áll össze, és milyen magas a kalóriatartalma. A benne lévő tej, tejszín, krumpli, vaj és só nem csak kalóriákat, hanem zsírt és koleszterint is tartalmaz, a magas nátriumadagról nem is beszélve. Ha nem tudsz lemondani erről az ételről, akkor készítsd zsírszegény hozzávalókkal, és korlátozd minimálisra a sózást.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X