Főoldal > DIÉTA > Igazi vitaminbomba: egyél kápia paprikát!

Igazi vitaminbomba: egyél kápia paprikát!

antioxidánsdiétaegészségétkezésfogyáskápia paprikapaprikatáplálkozásvitaminzöldség
0

Írta:

Pritamin, alma, cseresznye és tévé. Tévedés ne essék, ez mind egy-egy paprikafajta, ahogyan a kápia is. Az évszázados zöldségnek számtalan termesztése van, de egyben megegyeznek: mind valódi vitaminforrás.

 

A paprika származása

A paprika ősét már az inkák is ismerték és termesztették, őshazája Közép- és Dél-Amerika volt. Európa eleinte csak dísznövényként ismerte, sokáig ugyanis az a tévhit élt a köztudatban, hogy mérgező. Aztán ez a tévhit eloszlott, sőt rájöttek, nem hogy nem mérgező, hanem hatalmas gyógyító ereje van. Idehaza a 18. században vált ismerté, elsősorban fűszerpaprikaként. Kiemelkedő termesztési területe Szeged és környéke volt, később Kalocsa és Szentes térségében is egyre népszerűbbé vált. Mára számtalan fajtáját termesztik és mind-mind fogyasztható. A kápia típusú paprika a Balkánról került be Magyarországra. Termése megnyúlt kúp alakú, általában kétoldalt lapított, vastaghúsú.

A grillbarát kápia

A kápia paprika legismertebb tulajdonsága, hogy grillezhető. Nem is hiányozhat egyetlen kerti partiról sem a hús vagy hal mellől. A sötétzöldből kárminpirosra érő fajta húsa vastag és kemény, egyedi zamatos ízt tudhat magáénak, ami sütés/grillezés közben még jobban megelevenedik.

kapia2.jpg ()

Remek vitaminforrás

Erről a piros, hegyes zöldségről is elmondhatjuk, hogy dúskál a C-vitamimban, magas a kalcium-, a foszfor-, a kálium- és a béta-karotin-tartalma, ezen felül bioflavonoidokban és provitaminokban gazdag. Jótékony hatásai közé tartozik, hogy koleszterincsökkentő hatása van, serkenti az anyagcserét és szabályozza a vérkeringést.

Egyedi íz és könnyed tárolás

Ízének valódi titka a magas cukortartalomban rejlik. Ennek köszönheti, hogy íze sütve is zamatos marad, és ez a cukor még sem az a kategória, amitől „félni kell”. A 100 gr kápia 20 kcal-t tartalmaz, úgyhogy nem kell nagyon számolgatni akkor sem, ha diétázol éppen. A legtöbb salátazöldség kalória tartalma ekörül mozog. Előnyei közé tartozik, hogy hetekig megőrzi frissességét, a tárolás során sem veszít rugalmasságából, és a vitamintartalma is megmarad. Használhatod úgy is, ha töltöd, párolod, aprítod, vagy éppen lecsót készítesz belőle, de ha a kezed ügyébe kerül, grillezve mindenképp próbáld ki.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X