Főoldal > DIÉTA > Méregteleníts vízitormával!

Méregteleníts vízitormával!

ásványi anyagegészségfogyáskerti zsázsaméregtelenítéssalátavízitormazöldség
0

Írta:

Bár még nem annyira ismert, de a vízitorma zöld levele tele van ásványi anyaggal, fűszeres íze pedig jót tesz a saláta-ebédednek, vagy a reggeli turmixodnak.

Sok a rokon, sok a vitamin

A vízitorma kerti zsázsa néven is ismert, pedig a két növény nem teljesen ugyanaz, bár közeli rokonok. A vízitorma gazdag vasban, kalciumban, foszforban és jódban. Keserűanyagai tisztítják a vért, segítik a salaktalanítást és erősítik az immunrendszert. A rák ellen harcoló, keresztes virágú zöldségek közé tartozik, mint a káposzta, a brokkoli, a karfiol, vagy a rukkola. Olyan hasznos tápanyagokat tartalmaz, mint a K-vitamin, az A-vitamin, a C-vitamin és a folsav. De bővelkedik kalciumban, magnéziumban, káliumban, tiaminban, riboflavinban és 18 féle fontos aminosavat is birtokol a kis leveleiben.

Ráktól a vértisztításig

A növény friss, föld feletti szárát kell fogyasztani, ami kiváló vértisztító, megkönnyíti az emésztést és vizelethajtásra is alkalmas. A tudósok évek óta tanulmányozzák a növény molekuláris összetevőit, melyből a rajzolódik ki, hogy a vízitorma is felveszik a harcot a szabad gyökök elleni küzdelemben, így véd a rákos sejtek kialakulása ellen.

24273089 - fresh edible healthy green watercress in pot

Kiváló antibiotikum

Nem kell rögtön a patikába rohanni. A vízitorma hatékony természetes antibiotikuma a hólyag- és a hörghurutnak. Tudni kell, hogy a ásványianyag-tartalma a víz minőségétől – amelyben él – függően változhat. Erősíti a gyomorműködést, elősegít a sebgyógyulást, csökkenti a vérnyomást, és fájdalomcsillapító hatása is van.

Segíti a méregtelenítést

Hatóanyaginak köszönhetően nem csak a vért, hanem a májat is tisztítja, emellett plusz energiával lát el. A vízitorma magas víztartalmával járul hozzá a méregtelenítési folyamatok felgyorsításához. Mozgósítja a máj tisztító enzimjeit, ezáltal a fogyáshoz is gyorsabban hozzásegít. Keverheted tavaszi salátába, rakhatod a szendvics tetejére, de akár krémlevest vagy turmixot is készíthetsz belőle. Nagy előnye, hogy szinte egész évben kapható: bio piacokon, nagyobb bevásárló központokban vagy vásárcsarnokban biztosan megtalálod.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X