Főoldal > DIÉTA > 9 étel, ami védi a bőrödet

9 étel, ami védi a bőrödet

antioxidánsbőrbőröregedésbőrvédelemdiétaétkezésfogyásgyümölcsleégésnapsugárzásöregedéstáplálkozászöldség
0

Írta:

A nyár már itt van, ezért ideje, hogy változtass az étkezéseden. A hosszú, meleg napok miatt a bőröd sokat szenved. Leég, megereszkedik, reakciókat ad a napra, de ezek csak a leggyakoribb problémák.

 A napvédő-krémek segíthetnek, ha 30 vagy 50 faktorosat használsz, de ha az étrendedbe beillesztesz néhány olyan ételt, melyek lassítják az öregedést és megakadályozzák a leégést, ártani nem fogsz magadnak. Ezek a növények magas antioxidáns-tartalmúak, megvédik a bőröd a károsodástól és hidratáltan tartják egész nap. Szeretnél szebb és egészségesebb bőrt a nyárra? Élvezd az alábbi 9 ételt és együtt előzöd meg a leégést és lassítod az öregedést.

1. Zöld levelűek

A zöld levelű növények kiválóak egy salátához, de tudtad, hogy lassítják az öregedést és a leégéstől is megmenthetnek? Magas A-vitamin tartalmuknak köszönhetően segítik a bőr szabad gyökeinek lekötését. Megelőzik a kiszáradást, irritációt és a pattanások kialakulását is gátolják. Azért, mert ezek a növények hidratáltan tartanak, nem jelenti azt, hogy nem kell 8 pohár vizet innod a nap folyamán. A teljes hatás érdekében fogyaszd naponta kétszer ezeket a zöldségeket!

2. Fekete szeder

Amikor van áfonya és szeder, az emberek általában az elsőt választják. Lehet, hogy azért, mert az első kicsivel édesebb és talán jobban elterjedt. Az azonban tény, hogy a szeder többféle flavonolt tartalmaz (két nagyon erős antioxidánst). Ezek az antioxidánsok megóvják a bőrt a károsodástól, és a nap okozta panaszoktól. A fekete szedernek nagyszerű íze van. Tökéletes pitékhez, smoothie-khoz, gyümölcssalátákhoz, joghurtba vagy csak magában fogyasztva.

3. Rooibos tea

A Rooibos teában nincs koffein és cukor. Egészséges alternatívája a fekete teának vagy kávénak. A teában található antioxidánsok megelőzik a leégést a napon és lassítják az öregedést. Emellett csökkenti az artéria károsodását és szívbetegségek kockázatát. Mivel ez a tea önmagában is szuperédes, nincs szükség plusz cukorra, ezzel segíti a kilók leadását.

4. Paradicsom

Köszönhetően a magas C-vitamin tartalmának, a paradicsom nagyon egészséges. Jelentős mennyiségű likopint tartalmaz, mely a ráncokat simítja ki. Nagy nedvességtartalma miatt egész nap hidratáltan tart, ha reggel és délben eszel néhányat. A vitamintartalma magas, azonban a cukortartalma alacsony. Ha gyakran vannak pattanásaid nyáron, a paradicsoma a legjobb barátod lesz, mert egy tanulmány szerint segíti a pattanások száműzését. A paradicsomot úgy fogyasztod, ahogy akarod, de a leghatékonyabb, ha nyersen eszegeted.

5. Jeges zöld tea

Ez az ínycsiklandozó nyári frissítő nemcsak finom, de egészséges is. A zöld tea egyébként is szuper egészséges a magas antioxidáns-tartalma miatt. Segít megelőzni a rákos megbetegedések bizonyos fajtáját, például a bőrrákot. A nap okozta károsodásokat is segít elkerülni: leégés, ráncosodás. Nagyon sok híresség fogyaszt egész évben zöld teát, hogy fiatal és fitt maradjon. Nagy előnye az italnak, hogy a cukorbetegséget is segít elkerülni.

borvedo2.jpg ()

6. Eper

A eper az egyik legjobb a bogyós gyümölcsök között antioxidáns és vitamintartalom tekintetében. Magas C-vitamintartalma miatt segíti megelőzni a leégést, a bőr megereszkedését és a nap okozta pattanások kialakulását. Az epernek azonban ennél sokkal több jótékony hatása van. Miért ne élveznéd smoothie, saláta vagy pite formájában?

7. Kaliforniai paprika

A piros kaliforniai paprika harcol a pattanásokkal, de emellett ez a zöldség lassítja az öregedést és a leégés ellen is nagyon hatékony. Egyetlen paprika fedezi a napi C-vitamin szükségleted 333%-át. Nagyon finom és lédús, kiváló rágcsálnivaló, akár a strandon.

8. Brokkoli

A brokkoli a legjobb zöldség, mely harcol a leégéssel és lassítja az öregedést. Amikor brokkolit fogyasztasz (akár nyersen, akár főzve), nagyon sok erős öregedésgátló tápanyagot viszel be a szervezetedbe. Ezen túl csökkenti a rák kialakulásának kockázatát és nagyon magas az A- és C-vitamin tartalma. Nyáron pedig segít elkerülni a nap okozta kellemetlen bőrreakciókat. Adj neki egy esélyt! Még ha nem is szereted az ízét, próbáld ki, mert fantasztikus előnyökkel rendelkezik!

9. Uborka

Az ubi 94%-a víz. Így segít hidratáltan tartani a szervezeted és megelőzni a ráncokat. Ha a nagy melegben fogyasztasz uborkát, nagyobb hatékonysággal tudod elkerülni a leégést a napon. Adj a tiszta vizedhez néhány karika uborkát, vagy csinálj egy smoothie-t, esetleg fogyaszd salátaként és meglátod, milyen hatékony. Az ubinak nagyon magas a C-vitamin és rosttartalma, és még a rák kialakulását is nehezíti.

Nézz ki káprázatosan egész nyáron a fenti zöldségek és gyümölcsök segítségével! Figyelj da a hidratálásra és kerüld a napot 10 és 14 óra között! A bőrrák veszélyes, inkább előzd meg!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X