Főoldal > DIÉTA > 7 rejtett ok az elhízás hátterében

7 rejtett ok az elhízás hátterében

anyagcserebetegségdiétaétkezésfogyáshízásstresszsúlygyarapodástáplálkozászsírégetés
0

Írta:

Keményen diétázol, de a mérleg nem mutat semmi változást, sőt, akár súlygyarapodást is tapasztalsz? A hiba nem feltétlenül a te módszeredben van!

Akadnak olyan rejtett tényezők, melyekről nem is tudod, hogy plusz kilókat eredményezhetnek, legyen az hormonális változás vagy egy gyógyszer mellékhatása. Most megtudhatod mik állhatnak a súlytöbblet hátterében.

1. Depresszió

Sok antidepresszáns okozhat súlygyarapodást. Kezelés nélkül inkább étvágytalanság tapasztalható, de amint jobb kedved lesz, valószínű az étvágyad is megnő. Ez nem azt jelenti, hogy azonnal hagyd el a gyógyszered, mert azzal csak ártasz magadnak. Konzultálj az orvosoddal, ha úgy érzed a depressziós tüneteid már enyhültek, így szóba jöhet a gyógyszeradag csökkentése, illetve másik antidepresszánsra való átállás.

2. Gyógyszerek

Számos gyógyszer okozhat súlygyarapodást, például, ha hormonkészítményt, szteroidot, béta-blokkolót szedsz szívbetegségre, de lehet az migrén elleni készítmény is. Ha úgy gondolod, hogy a gyógyszered állhat a többletkilók hátterében, konzultálj orvosoddal, aki felméri állapotod, és felír valamilyen másfajta készítményt.

3. Lassú emésztés

Ideális esetben evés után a megkezdődik az étel emésztése, de bizonyos gyógyszerek, a rostszegény táplálkozás, illetve az emésztést elősegítő baktériumok hiánya is okozhatnak székrekedést, illetve lassú anyagcserét. A székrekedés megszüntetését elősegítheted probiotikumokkal, valamint a megfelelő hidratálás és a rostban gazdag ételek is kulcsfontosságúak. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, keresd fel orvosod, mert lehet, hogy a probléma hátterében pajzsmirigy-alulműködés, vagy valamilyen idegrendszeri probléma áll.

4. Vitaminhiány

A vas, D-vitamin, de akár a magnézium hiánya is okozhat súlygyarapodást. Erőtlennek, gyengének érzed magad, ezáltal az energiaszintedet cukorral próbálod kicsit feltuningolni, mely egyenes út a pluszkilók felé. A vasat pótolhatod vörös húsokból, a magnéziumot diófélékből, a D-vitamin pótlása viszont nem olyan egyszerű, különösen télen. Ha külön készítményt szeretnél szedni, előbb értekezz orvosoddal, különösen, ha pajzsmirigy-problémáid vannak, esetleg inzulinrezisztenciád.

40856623 - woman shows weight loss by wearing old jeans, asian beauty

5. Öregedés

Ezt senki nem küszöbölheti ki, tény, hogy az anyagcsere lassabb a 40-es éveidben, mint huszonévesen, így a tested több zsírt tárol el. De nem kell pánikba esni, csupán az étkezéseden változtatni. Válassz sovány húsokat, zsírszegény tejtermékeket, valamint a szénhidrátbevitelt is csökkentsd (de ne hagyd el).

6. Mozgásszervi betegségek

Bárhol is jelentkezik valamilyen krónikus betegség a testedben, legyen az csípő, láb vagy csont, a fájdalom miatt értelemszerű, hogy kevesebbet mozogsz, és észrevétlenül kúszhatnak fel a nem kívánt kilók. Ha a futás, biciklizés tiltólistás, érdemes felkeresned egy fizioterapeutát, aki segít neked összeállítani egy olyan edzéstervet, mely kíméli a tested, de közben meg tudod tartani a kondidat úgy, hogy elkerüljenek a pluszkilók.

7. Cushing-szindróma

Ez egy elég ritka betegség, így nem is gyakran ismerik fel. A betegség hátterében többek közt az állhat, hogy a mellékvese-kéregben termelődő kortizol szintje megemelkedik, illetve hormonok késztetik fokozott működésre ezt a szervet. Tipikus tünetei az elhízás, főleg a hason, striák jelennek meg, míg a végtagok inkább elvékonyodnak. Az arc kerek és vöröses lesz. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, és a súlygyarapodást nem tudhatod be a nem megfelelő étkezésnek és a mozgásszegény életmódnak, mindenképp érdemes orvoshoz fordulnod, aki egy komplex kivizsgálást fog kezdeményezni, hogy valóban ez a betegség áll-e a hízás hátterében, ha pedig bebizonyosodik, megkezdődhet annak kezelése is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X