A cukrot nem véletlenül emlegetjük fehér méregként: amellett, hogy hizlal, megterheli a szervezetet és függőséget okoz. Éppen ezért óriási megkönnyebbülést jelent a testünknek, ha leszokunk róla.
„A cukorral az az egyik legnagyobb baj, hogy nagyon komoly függőséget okoz – kezdi Nagy Eszter Anna dietetikus. – Mivel szinte minden élelmiszerbe bekerül adalékanyagként, tudtunkon kívül is 6-8 teáskanálnyi cukrot megeszünk naponta. A túl sok cukor megdobja az inzulinszintet, ezért a szervezet elkezdi zsír formájában raktározni. Inzulinrezisztencia is kialakulhat, ami nehezebbé teszi a megtermékenyülést, ráadásul a cukorbetegség előszobájának is tekintik. Megköti a húgysavakat, ami köszvényt okozhat, ennek közömbösítésére a szervezet kalciumot von ki a csontokból és a fogakból. Az érelmeszesedés, a hasi elhízás, a hormonális egyensúly, a menstruációs ciklus és a pajzsmirigy működésének a felborulása is sokszor a cukor számlájára írható.”
Jó cukor és rossz cukor
Cukor a természetben is előfordul: a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben természetes módon benne van. Ezt a szervezetünk normál esetben teljesen jól fel tudja dolgozni, és semmilyen problémát, betegséget nem okoz. A baj nem ezekkel van, hanem a hozzáadott cukrokkal.
„Az a fontos, hogy a finomított fehér cukrot és annak származékait a minimálisra csökkentsük az étrendünkben. A barnacukor ugyan minőségileg jobb, mint a fehér változat, mert nem megy át annyi tisztító eljáráson és tartalmaz még természetes anyagokat, de beltartalmát tekintve nem sokkal jobb, mert ugyanúgy cukornak minősül” – mondja Nagy Eszter Anna. A dietetikus a cukorhelyettesítőket sem ajánlja. „A mesterséges édesítőkről – mint az aszpartám vagy a szacharon-származékok – kimutatták, hogy a májban, az izomrendszerben és a zsírszövetekben felhalmozódva mérgezik a szervezetet. A természetesnek mondott édesítőket, a xilitet vagy az eritritet sem tudják már ekkora mennyiségben természetes úton előállítani. Ezek is már csak nyomokban tartalmaznak természetes anyagokat. A szervezetünknek csak a természetben előforduló édes dolgokra van szüksége, mint a méz vagy a gyümölcsökben lévő gyümölcscukor.”
Kiút a függőségből 6 lépésben
A siker kulcsa, hogy egy életre átalakítsd a cukorhoz való viszonyodat: tudatosítsd, hogy mi mindenben van hozzáadott cukor, és felfedezd, hogy mely termékeket érdemes megvenni és melyeket jobb elkerülni. Megtapasztalhatod, hogy milyen a természetes édes íz. Az ízlelőbimbóink hozzá vannak szokva a túlédesített dolgokhoz, ezért időt kell adnunk nekik, hogy visszataláljanak a természetes ízekhez. Mivel a cukor erősen addiktív, a testünknek is kell az idő az átállásra.
- Számold fel a cukorkészletedet! Első lépésként tüntess el otthonról minden édességet: cukrot, nyalókát, csokit, kekszet, édes nasikat. Magát a fehér cukrot is söpörd ki a spájzodból, hogy még véletlenül se legyen meg a kísértés, hogy a teába, a kávéba vagy más ételekbe kanalazgass belőle.
- Figyeld az élelmiszerek címkéit! Mivel szinte mindenben van cukor, legyél tudatos arra, hogy olyan élelmiszereket válassz, amelyek csak minimális mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Kerüld a nagyon feldolgozott, instant, mű ételeket, mert ezekben van a legtöbb cukor.
- Iktasd ki a gyümölcsleveket és a gyümölcsjoghurtot! Nemcsak a köztudottan agyoncukrozott szénsavas üdítők és jeges teák kerülendők, hanem a gyümölcslevek is. A 100%-os változatokban is többnyire van cukor. „Ami tényleg 100%-os, az nagyon drága. A boltok polcain normál áron kapható gyümölcslevekben van hozzáadott cukor. Ezek helyett igyunk meg naponta 2-2,5 liter tiszta vizet vagy citromos vizet. Ha az édes ízt kívánjuk, akkor préseljük le a gyümölcsöket vagy készítsünk belőlük smoothie-t” – javasolja a dietetikus. A gyümölcsjoghurtokat helyettesítheted natúr joghurttal, amibe teszel egy kis gyümölcsöt vagy cukormentes lekvárt.
- Lassú felszívódású szénhidrátokat fogyassz! A fehér kenyér, a fehér cukor és a fehér rizs gyors felszívódású szénhidrát. Hirtelen megemeli a vércukorszintet, gyorsan jóllakunk tőle, de éppilyen gyorsan újra éhesek leszünk. „Ráadásul a fehér kenyér, de még a félbarna is cukor hozzáadásával készül. Válasszuk inkább a teljes őrlésű pékárukat. A gabonák közül is a lassú felszívódásúakat fogyasszuk: kölest, hajdinát, barna rizst” – mondja Nagy Eszter Anna, majd arra is figyelmeztet, hogy a különböző gabonatejek – mint például a rizstej – is sok cukrot tartalmaznak, ezért érdemes ezeket is odafigyeléssel megválogatni.
- Húsfélékből csak a „menteseket” válaszd! A felvágottakba is tesznek cukrot. Ha mégis szereted a hústermékeket, válaszd a glutén-, laktóz- és szójamentes felvágottakat, mert ezekben jóval kevesebb a cukor.
- Tedd az életed részévé a mozgást! A sport – amellett, hogy boldogsághormonokat termel – segíti az anyagcsere-folyamatok működését. Ha rendszeresen mozogsz, azzal megelőzheted, hogy a szervezeted a bevitt cukrokat zsírpárnákként elraktározza. Fontos, hogy rendszeresen, hetente 4-5-ször legalább fél órát szánj rá a testmozgásra. Ha ezt megteszed, folyamatosan tisztulni fog a szervezeted, és már nem is fogsz vágyni a feldolgozott, mű, cukros ételekre.
A teljes cikket a Wellness magazinban olvashatod!