Főoldal > DIÉTA > Ismerd meg a zsírok 6 típusát!

Ismerd meg a zsírok 6 típusát!

egészségétrendfogyássúlytáplálkozászsírzsírsav
0

Írta:

A diétázók hajlamosak abba a hibába esni, hogy a zsírokat ellenségnek tekintik, és kiiktatják őket az étrendjükből, holott a zsírok nem egy homogén massza, számos fajtája létezik, és van köztük olyan, mely nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez.

Most bemutatjuk a zsírok hat fajtáját, illetve azt, melyek egészségesek és melyek azok, amelyektől érdemes megszabadulnod.

Esszenciális zsír

A szervezetnek szüksége van esszenciális zsírokra, hogy megőrizze egészségét, segíti a vitaminok felszívódását, a hormonok (beleértve a termékenységhez szükséges hormonok) termelését, és a sejtek megújulását. Az esszenciális zsír a test számos pontjában megtalálható, többek közt az idegmembránokban és a csontvelőben is. Sajnos rengeteg nő a diéta során elhagyja az étkezéséből a zsírt, gondolván azt, hogy minden zsír, rossz, de zsírra, különösen esszenciális zsírra a testnek mindenképpen szüksége van, és a diéta során elsődleges szempont egészségünk megőrzése. Nők esetében 22-33%-ig az egészséges testzsírszázalék. Szerencsére, ma már vannak olyan mérlegek, melyek ezt is képesek kimutatni.

Fehér zsír

A zsírok sejtjei gyakorlatilag, és valóban fehérek. A fehér zsír segíti a test energiatakarékosságát, biztosítja a “párnát” a szerveknek. Ezenkívül a leptinnek és az ösztrogénnek egy olyan formáját termeli, mely szabályozza az éhségérzetet. Ám, ha túl sok fehér zsírt tartalmaz a szervezeted, mindez borulhat, gyakrabban érezheted magad éhesnek, és ez súlygyarapodáshoz vezet.

Barna zsír

A fehér zsír ellentéte. Nem tárolja, hanem égeti az energiát, és növeli a test hőmérsékletét, köszönhető ez a barna zsírban található mitokondriumoknak. Túl sok mindent még nem tudni a barna zsírról, hiszen nemrég fedezték fel a létezésüket.

58801065 - medically accurate illustration of fatcells

Bézs zsír

Igen, ilyen is van, a fehér és a barna zsír közötti átmenet. A diéták egyik fontos szempontja a fehér zsírok bézs zsírrá történő átalakítása, mely főleg stressz, illetve hideg hatására következik be. Ez persze nem azt jelenti, hogy feleslegesen stresszeld magad, és a hidegben ücsörögj, a testmozgás is egyfajta stressz, mely során olyan hormonok termelődnek, ami elősegíti a fehér zsírok bézs zsírrá történő transzformációját.

Szubkután zsír

Ez a zsírtípus leginkább a bőr alatti rétegekben található meg. Az ember testzsírszázalékának körülbelül 90%-át ezek a szubkután zsírok adják. A szubkután, illetve a már említett zsírok ideális hányadára mondhatjuk azt, hogy a szervezeted egészséges mértékben és arányban tartalmaz zsírokat. Ha szeretnéd megtudni esetedben mi a helyzet, léteznek már olyan, főleg bőrön át végzett vizsgálatok, melyek ezt is képesek kimutatni.

Visceriális vagy zsigeri zsír

Ez az első számú ellenség. A zsigeri zsír főleg a hasüregben található, elszaporodása eredményezi a tipikus alma alkatot, tehát a has körüli zsírréteget. A túl sok visceriális zsírnak számos egészségügyi következménye lehet, így cukorbetegség, inzulin rezisztencia, de akár mell-és vastagbélrák, stroke vagy demencia. Érdemes ezért megmérned a csípő- és derék-körfogatodat. Ha a kettő közti különbség 35 cm-nél több, akkor a zsigeri zsírszövet megnövekedéséről beszélhetünk. A fehérjében, telítetlen zsírsavakban és rostokban gazdag ételek nagyban hozzájárulhatnak a súlyfelesleg csökkentéséhez, és természetesen a rendszeres mozgásról sem szabad megfeledkeznünk.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X