Főoldal > DIÉTA > Nem játék a súlyfelesleg!

Nem játék a súlyfelesleg!

betegségdiétaegészségelhízásfogyókúrahízástáplálkozástúlsúlyzsírégetés
0

Írta:

A elhízás nem múló kellemetlenség, hanem bizony betegség. Méghozzá krónikus és könnyen visszatérő. Sajnos erről elfeledkezünk, pedig a felesleg komoly következményekkel is járhat, így okának felkutatása és kezelése nagyon fontos lenne. Mégsem figyelünk rá eléggé.

A súlyfelesleget az emberek többsége nem a helyén kezeli, az érintettek nem igazán tudják, mit tegyenek ellene. Pár éve például készült egy olyan felmérés, amelyből kiderült, hogy a fogyni vágyók először szinte mindig táplálékkiegészítőket szednek, teákat használnak, fogyókúrás turmixporokat vásárolnak, magazinokból, fogyókúrás könyvekből tájékozódnak. Szakemberekhez csak ezt követően fordulnak, ráadásul nem is feltétlenül dietetikushoz vagy személyi edzőhöz, illetve gyógytornászhoz. – Aki eljut a szakemberekig, az már nagyon sokat megtett az egészsége érdekében, viszont a többségre nem ez a jellemző: felmérésünkből sajnos az derült ki, hogy az emberek első körben az edzőtermekben dolgozó, tanfolyami végzettségű trénerektől, illetve a néhány órás OKJ képzésen oklevelet szerző táplálkozási szakértőktől kérnek tanácsot – mondja dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos. A doktornő kiemeli, hogy azok, akik nem különösebben tájékozottak az ilyen kérdésekben, könnyen azt hihetik, hogy ilyenkor dietetikusokkal van dolguk, pedig erről szó sincs. Az elhízottak többsége sajnos gyógytornászhoz sem jut el, reumatológus és ortopéd szakorvost pedig csak elvétve keresnek fel az érintettek. Jóllehet az elhízással összefüggő mozgásszervi problémák gyakran ezt is igényelnék. Fontos szerepük lehet a kilók elleni küzdelemben a pszichológusoknak is, akik szintén nem azonosak az egyetemi diplomával nem feltétlenül rendelkező life coachokkal. Komoly gond az is, hogy a szalonok alakformáló kezeléseit sem mindig szakemberek végzik, hanem olyanok, akiknek egészen más végzettségük van – például fodrászok, műkörmösök vagy akár varrónők. Ez sajnos nem extrém példa, oka pedig az, hogy Magyarországon jelenleg nincsen államilag elismert testkezelőképzés.

Hanyagolni tilos

– Aki túlsúlyos vagy elhízott, annak legalább a háziorvosát fel kellene keresnie, szakorvoshoz ugyanis ő tudja továbbirányítani pácienseit. Ez fontos, az elhízás mögött ugyanis sok betegség meghúzódhat, kezeléséhez pedig a kiváltó októl függően van szükség endokrinológusra, diabetológusra, vagy éppen elhízástudományi szakorvosra, tehát obezitológusra – emeli ki Gajdács doktornő. Mint mondja, a súlyfelesleggel már csak azért is foglalkozni kell, mert bár ezt kevesen tudják, az elhízás valójában betegség: az Egészségügyi Világszervezet 1998-ban nyilvánította krónikus, recidiváló betegséggé. Ez azt jelenti, hogy az állapot hosszan tartó, kiújulásra hajlamos.

Az emberek számára sajnos nem egyértelmű az sem, hogy maga az elhízás mit jelent, miként állítják fel a diagnózisát. Ennek első lépése a testtömegindex (BMI) kalkulációja, amit a testzsírszázalék meghatározása követ. Ez azért elengedhetetlen, mert az elhízás lényegében a test zsírtartalmának kóros felszaporodása a zsírszövetben, a zsigerek között, a szív és a vese körül, az izomrostok között, a májban vagy más szervekben. Mindez a testi-lelki egészséget károsan befolyásolja, és számos betegség független kockázati tényezője.

A testzsírszázalékot többféle eszközzel is meg lehet határozni, alaptájékozódásra már az otthoni zsírmérős mérlegek is jók, bár azok általában alacsonyabb értéket mutatnak a valósnál. Korrekt eredmény csak azoktól a testzsírmérő eszközöktől várható, amelyekre nem csak ráállni kell, hanem kézzel is meg kell őket fogni. Léteznek már olyan testösszetétel-meghatározó gépek is, amelyek nagyon pontosan mutatják a zsírfelesleget és a csonttömeget, izomtömeget – gyakorlatilag mindent, ami hasznos lehet a túlsúly vagy elhízás diagnózisához.

35356480 - woman pinches in the fat at the waist with back to camera.

Emelkedő grafikon

Az elhízás sajnos nagyon gyakori Magyarországon, erre vonatkozóan több felmérést is végeztek az utóbbi években. A kutatások rámutattak, hogy már a gyerekek közt is egyre több a túlsúlyos: a kicsiknek ma hozzávetőlegesen 20 százaléka érintett. A súlyproblémák kialakulásában a nem és az iskolázottság is szerepet játszik: utóbbi főleg a nők esetében számít, ugyanis minél iskolázottabb egy nő, annál jobban figyel önmagára, így arra is, hogy ne hízzon el. Férfiaknál az elhízottság mértéke nem függ össze a végzettséggel.

Beszédesek az életkori statisztikák is: a legfrissebb, 2014-es adatok szerint a 18–34 évesek között a túlsúlyosak és elhízottak együttes aránya 37 százalékos a nőknél, míg a férfiaknál 41 százalékos. A 35-64 éves középkorosztálynál az arány még magasabb, a nőknél 66, a férfiaknál 75 százalékos. Később a számok tovább romlanak: 65 éves kor felett már a nők 79, a férfiak 83 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Ha a 2014-es adatokat összehasonlítjuk az 1988-as számokkal, akkor megállapíthatjuk, hogy a romlás jelentős, hiszen 30 évvel ezelőtt még a soványak vagy normál testsúlyúak voltak többen, arányuk 45 százalékos volt, míg túlsúlyos vagy elhízott csak az emberek 39 és 16 százaléka volt. Viszont eltelt 30 év, és az elhízottak száma drámaian megugrott, 33 százalékosra nőtt, miközben a normál testsúllyal rendelkezőké 35 százalékosra csökkent, és csökkent a túlsúlyosok aránya is, méghozzá 32 százalékosra – utóbbi esetben viszont a csökkenést nem az okozta, hogy ők lefogytak, hanem hogy már az elhízott kategóriába sorolódtak át. Mindez a környezeti hatásokkal, megváltozott étkezési szokásokkal magyarázható, de rengeteg olyan betegség is van, amely összefüggésben áll az elhízással.

Kellemetlen összefüggés

Mint dr. Gajdács Ágnestől megtudtuk, elhízás, azon belül is főleg a hasi, alma típusú zsírfelesleg több mint ötvenféle betegség kialakulásában bizonyítottan szerepet játszik. Emiatt van az, hogy az elhízás diagnózisának harmadik lépéseként elengedhetetlen a haskörfogat és a csípőkörfogat mérése, ezek ugyanis segítenek abban, hogy meg lehessen határozni, hasi vagy alma típusú, illetve csípőtáji vagy körte típusú elhízásról van-e szó.

A hasi elhízás és egyes szív- és érrendszeri betegségek közti kapcsolat széles körben ismert, azon legalábbis kevesen lepődnek meg, hogy az elhízottaknak, különösen, ha idősebbek, magasabb a vérnyomásuk. A hasi zsírfelesleg növekedésével ugyancsak emelkedik a szívproblémák gyakorisága, beleértve a szívinfarktust is. Szintén ismert a cukorbetegség és az alma típusú elhízás közötti erős kapcsolat, aki ugyanis elhízott, az nagy eséllyel küzd diabétesszel, vagy az azt megelőző állapottal, az inzulinrezisztenciával, esetleg egyéb szénhidrátanyagcsere-zavarral. A pajzsmirigy-alulműködés is hozzájárulhat a hízáshoz, vagy éppen ahhoz, hogy valaki nehezen tudja leadni a kilókat.

85252048 - women fat with belly fat on white background

A súlyfelesleg emésztő-szervrendszeri problémákkal is összefüggésben áll, beleértve a refluxbetegséget és a gyomorsav-túltengést, de akár a székrekedést és az aranyeret is. Az elhízás olyan pszichiátriai betegségek kialakulásával is kapcsolatot mutat, mint például a depresszió vagy a skizofrénia. Sőt még a rosszindulatú daganatok kialakulása is összefüggésben állhat a hasi típusú elhízással. Olyan vesebetegségek és alvászavarok is vannak, amelyeknek kialakulását az elhízás elősegíti. Klasszikusan ilyen az alvási apnoé, amely az elhízottak körében meglehetősen gyakori. A nem alkoholos eredetű zsírmáj szintén az elhízás szövődménye, ilyesmit már gyerekeknél is kimutattak.

Az elhízás visszaüt

Kevésbé köztudott, hogy a körte típusú zsírfelesleggel rendelkezők sokkal gyakrabban szembesülnek visszérproblémákkal: ezek lehetnek kozmetikai gondok, egyszerű seprűvénák, de akár komoly visszeresség is nagyobb eséllyel alakulhat ki náluk. Szintén a körte típusúakat érinti leggyakrabban az úgynevezett zsírödéma (lipödéma), ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lábak oszlopszerűen megvastagodnak. A reumatológiai betegségek szintén gyakran megkeserítik az elhízottak életét, ráadásul nem csak szövődményként alakulhatnak ki, hanem közre is játszhatnak a túlsúly kialakulásában: aki ugyanis fájdalmas ízületei miatt nem mozog eleget, könnyebben felszedheti a plusz kilókat.

Mivel az elhízás kiváltó okai és szövődményei rendkívül sokfélék, a kezelés és megelőzés is több pilléren nyugszik. – Sokat számít már önmagában az is, ha az érintettek rendezik az életmódjukat, elsajátítják a megfelelő táplálkozási és mozgásbeli szokásokat, figyelnek a stresszkezelésre. Akinél az elhízás pontos kiváltó oka is kideríthető – sajnos ez a ritkább eset –, annál a célirányos kezelés is rengeteget segíthet. Például a pajzsmirigy-alulműködés vagy a D-vitamin-hiány így kiiktatható, ami nagyban megkönnyíti a fogyás beindítását – hangsúlyozza Gajdács doktornő. Hozzáteszi, hogy ugyanez igaz a pszichoterápiára akkor, ha a súlyfelesleg hátterében lelki okok is állnak.

A cikk a Nők Lapja Egészség magazinban jelent meg.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X